Nu het milieu en mileubeustzijn een grote rol spelen in onze samenleving is er een trend waarneembaar waarbij er steeds meer dingen groen dienen te zijn: reizen, boodschappen doen en zelfs computergebruik. Met de verschijning van Forestle wordt de 'groene' trend doorgetrokken naar de zoekmachines.

Forestle.org is een onafhankelijke non-profit zoekmachine die vanuit Duitsland opereert. De site is na een testperiode vandaag live gegaan. Forestle maakt gebruik van de techniek achter Google, dus de kwaliteit van getoonde zoekresultaten is identiek aan die van de Google.

Volgens het team achter Forestle.org worden alle inkomsten van gesponsorde links gedoneerd aan het 'Adopt an acre'-programma van partnerorganisatie The Nature Conservacy. Dit gebeurt na aftrek van administratieve kosten.

0.1 vierkante meter per zoekopdracht

Christian Kroll, oprichter van Forestle, vertelt dat er bij elke uitgevoerde zoekopdracht 0,1 vierkante meter aan regenwoud wordt 'gered'. Op de voorpagina van Forestle wordt er bijgehouden hoeveel regenwoud er tot nu toe al is gered. Op het moment van schrijven staat de teller op een slordige 15.000 vierkante meter.

Op de site staat te lezen dat de administratieve kosten slechts vijf procent van Forestle's inkomsten beslaan. Om de transparantie te waarborgen worden financiële rapportages online geplaatst.

Plugins

Dankzij plugins die Forestle beschikbaar stelt voor Firefox, Safari en Opera kunnen surfers Forestle instellen als standaard zoekmachine.

Indicators

In de plugin kan er gebruik gemaakt worden van zogeheten indicators. Zo zal Forestle zoeken naar afbeeldingen van Britney Spears als er in de zoekbalk "afbeeldingen::Britney Spears" wordt ingetypt.

De indicator waarmee kan worden gezocht op Wikipedia bleek overigens niet vlekkeloos te werken. Deze pagina geeft aan dat er met de zoekopdracht "wikipedia::Donald Duck" binnen Wikipedia wordt gezocht naar de heetgebakerde eend. Deze pagina toont echter dat er nog wat dient te worden gesleuteld aan de Indicators van Forestle. De een programmeur is de letter 'c' is vergeten in het woordje 'search'.

Een nadeel aan Forestle is dat de site niet volledig is geïntegreerd met alle andere diensten van Google. Gebruikers krijgen geen link naar Gmail of Google Calendar in het Forestle-scherm, maar de site linkt wel naar diensten als Google Image Search en Google Maps.

Het enige echte voordeel dat Forestle heeft ten opzichte van grote broer Google is de milieuvriendelijke insteek, maar voor wie zich in wil zetten voor het regenwoud tijdens het surfen, biedt Forestle een extreem makkelijke eenvoudige manier om dit te doen.