Zesko is vorig jaar ontstaan uit een fusie tussen de kabelaanbieders Casema, @Home en Multikabel. De firma wil alle voetbalrechten verwerven: de live-uitzendingen, samenvattingen, radio en telefonie, zo bericht de Telegraaf vandaag. Een woordvoerder van Casema heeft inmiddels bevestigd dat Zesko een bod zal uitbrengen.

Marktleider

De voetbalrechten leveren ongeveer 70 miljoen euro per jaar op, wat betekent dat Zesko flink zal overbieden. De drie samengevoegde kabelbedrijven zullen vanaf mei onder een nog onbekende naam gaan werken. Met dit voetbalaanbod hopen zij het nieuwe concern stevig op de markt te zetten. Gezamenlijk bereiken de kabelbedrijven 3,5 miljoen Nederlandse huishoudens, wat neerkomt op 50 procent van de markt.

Talpa

De NOS zal eveneens meebieden op de tv-rechten van de eredivisie voetbal, meldde het ANP vorige week. In 2004 verloor de publieke omroep de uitzendrechten van de samenvattingen aan Versatel en Talpa. Voor dit seizoen hebben RTL en Tele2 de tv-rechten van het verdwenen Talpa overgenomen.

Op 17 januari moeten alle partijen hun laatste bod hebben ingediend bij Eredivisie CV. Zij kunnen bieden op een contractduur van drie, vier en vijf jaar.