Je reinste centenklopperij en volksverlakkerij is het, de stap van KPN om geld te vragen voor de voicemaildienst op het vaste telefoonnet. Alles duidt daarop. KPN lijkt een aardig gebaar te maken door een voicemailmelder cadeau te doen, maar dat is een farce.

Het apparaatje dat KPN vanaf volgende week -- op vertoon van een brief en zolang de voorraad strekt -- zal uitdelen, meldt namelijk helemaal niet dat er voicemail is. Het technisch vernuft, wellicht speciaal voor KPN ontworpen, geeft alleen aan dat iemand heeft gebeld en mogelijk wat heeft ingesproken.

De echte voicemailmelder, waarop pas een lichtje gaat knipperen als daadwerkelijk een bericht is ingesproken, heeft KPN al uit de handel gehaald. Volgens een medewerker van Primafoon zal ook het nieuwe apparaat niet lang beschikbaar zijn, want "alle voicemailmelders gaan eruit." Toeval?

Wanhoop lijkt toe te slaan ten burele van het telecomconcern. De verkoop van losse bedrijfsonderdelen om de schuldenlast van 48 miljard gulden te drukken wil niet vlotten. Belkosten rekenen voor voicemail kan KPN zo'n 60 miljoen gulden per jaar opleveren. Veel geld, maar voor KPN een druppel op een gloeiende plaat.

KPN kan het bedrag opdrijven. Laat gewoon overdag bij alle voicemailklanten 20 seconden de telefoon overgaan. De 1,5 miljoen particuliere gebruikers bellen allemaal rond een uur of zes 0842-333 en kassa! Dat levert het telecombedrijf 1,5 miljoen keer een dubbeltje plus 5,62 cent op: 234.300 gulden. (Die 5,62 cent is het tarief voor een minuut binnen de regio bellen met een BelBasis abonnement.)

De beste vrienden van KPN zijn natuurlijk al die telemarketing en tele-onderzoeksbureaus die het lampje op de melder zullen laten knipperen.

Antwoordapparaten afstoffen dan maar. Een nieuw kopen kan problemen opleveren. Sinds de markt in 1997 instortte, vanwege de gratis voicemail, verkoopt bijvoorbeeld Blokker geen telefoonbeantwoorders meer, zo meldde het Financieele Dagblad. Bij Primafoon kost het voordeligste apparaat 119 gulden. Verwacht niet dat er binnenkort een speciale korting komt.

Toch gratis voicemail? Meldt u aan op KPN.com voor de dienst voicemail in e-mail, geheel gratis (nog wel) worden uw voicemailberichten als geluidsbestand doorgestuurd naar een of twee, bijvoorbeeld thuis en op het werk, e-mail adressen. KPN introduceerde deze dienst in januari dit jaar.