De Nederlandse markt voor vaste telefonie is in het tweede kwartaal van dit jaar met 47.000 aansluitingen gegroeid naar 6,08 miljoen lijnen. Marktanalist Telecompaper meldt dat hiermee het niveau van 2006 weer is bereikt. Sinds dat vorige hoogtepunt is vaste telefonie (over reguliere PSTN- en over digitale ISDN-lijnen) dalende.

Dankzij de kabel

Aanjager voor dit herstel is de sterke groei van de VoIP-markt (Voice over IP), met name in de consumentenmarkt. Het aantal abonnementen is met 2,5 procent gegroeid om eind juni uit te komen op 4,56 miljoen klanten. Dit compenseert voor een forse daling van 4,9 procent in het aantal vaste telefoonverbindingen (PSTN plus ISDN samen), naar 1,23 miljoen lijnen.

In het tweede kwartaal is VoIP via de kabel gegroeid met 2,2 procent en daar uitgekomen op 2,41 miljoen verbindingen. IP-telefonie via DSL (digital subscriber line) is met slechts 0,4 procent gegroeid, naar 1,85 miljoen abonnees. De resterende 300.000 VoIP-verbindingen lopen via glasvezel, zowel FttH (fiber to the home) als FttB (fiber to the building).

Update: Voor VoIP via glasvezel verwacht Telecompaper een gestage groei, laat analist Kamiel Albrecht weten aan Webwereld. Dit komt met name door triple play.