Slechts 16 procent van de huidige servertaken (workloads) draait gevirtualisaeerd. Dat blijkt uit metingen van onderzoeksbureau Gartner. Servervirtualisatie is het opdelen van servers in virtuele machines die dan gescheiden van elkaar draaien en die eenvoudig te migreren zijn. Desgewenst kunnen meerdere besturingssystemen en applicaties vanaf één server draaien.

Gartner verwacht dat het gebruik van servervirtualisatie de komende jaren flink zal toenemen. In 2012 zal circa 50 procent van de workloads op x86-servers als virtuele machine draaien. De snelst groeiende markt voor virtualisatie is het mkb, aldus Gartner.

Wildgroei aan servers

"De grote ondernemingen waren er snel bij om virtuele machines in te zetten tegen de wildgroei aan servers, de stijgende electriciteitskosten en het ruimtegebrek in en voor datacenters. Kleinere bedrijven zijn pas laat begonnen met virtualisatie", zegt Gartner-analist Tom Bittman.

Hij verwacht dat er eind komend jaar meer servervirtualisatie in het mkb is dan bij de grote ondernemingen.

Door virtualisatie zijn servers voor meer dan één toepassing in te zetten waarbij er toch strikte scheidingen tussen die applicaties kunnen zijn. Normaliter draaien servers slechts één besturingssysteem en daarop dan een of enkele applicaties. Dat leidt tot vele losse servers, met als gevolg volle datacenters en hoge stroomrekeningen.