Het apparaat moet over een chip gaan beschikken die 200 keer sneller is dan de huidige chips.

Consolebouwer Sony zit niet stil. Terwijl Microsoft en Nintendo nog druk bezig zijn de Xbox en GameCube aan de man te brengen, meldt het Japanse persbureau Kyodo dat het werk aan de volgende PlayStation begonnen is.

De aankondiging legt de nadruk op twee specifieke onderdelen van de nieuwe console: de chip en de online mogelijkheden.

De rekeneenheid die de PlayStation 3 moet gaan aandrijven is volgens onbekende bronnen binnen Sony zo'n tweehonderd keer sneller dan de chips waarover huidige PC's en consoles beschikken. De ontwikkeling van ervan zou Sony ongeveer 400 miljoen dollar gaan kosten, omgerekend bijna € 460 miljoen.

Daarnaast gaat het bedrijf zich vooral richten op de kansen die online te vinden te zijn. Via een snel glasvezelnetwerk moeten PlayStation-fans tegen elkaar kunnen gaan spelen, een mogelijkheid die op korte termijn in technisch minder verregaande vorm ook al door Microsoft's Xbox en Sony's PlayStation 2 geboden moet gaan worden.

Volgens het bericht zal de nieuwe PlayStation overigens de eerste Sony-console worden die zonder cd- of DVD-schijfjes werkt. De games zullen hoogst waarschijnlijk via de snelle netwerkverbinding worden binnengehaald.

Sony ziet de online gamemogelijkheden voor consoles als de volgende grote stap, en hoopt met het nieuwe apparaat concurrenten Microsoft en Nintendo voor te zijn. De nieuwe PlayStation zou in 2005 moeten verschijnen.