Dat heeft de chief operating officer van Microsoft, Kevin Turner, bekendgemaakt tijdens een conferentie. Turner heeft 27 februari 2008 als officiële introductiedatum genoemd.

Windows Server 2008 is net als Windows Vista al vele jaren in ontwikkeling. Omdat het bedrijf de laatste tijd steeds vaker interim-versies beschikbaar maakte, was het duidelijk dat er hard aan het product werd gewerkt. In de onlangs vrijgegeven testversie had het bedrijf bovendien de nieuwste versie van Microsoft's webserver IIS 7.0 geïntegreerd en was het met zijn websites al overgestapt op het nieuwe product. De verwachting dat het product nog dit jaar zou verschijnen leek daarmee gerechtvaardigd.

Waarom de introductie nu toch weer tot volgend jaar is doorgeschoven is onbekend. Voor de partners van Microsoft vormt het geen goed nieuws. Hun verwachting dit jaar als eerste inkomsten te kunnen genereren door de nieuwste Windows Server aan klanten aan te bieden, staat hiermee op losse schroeven. Volgens Turner zal Windows Server uiteindelijk voor 128 miljard dollar aan inkomsten genereren voor Microsoft en zijn partners.

Windows Server is de volgende nieuwe versie van Microsoft's besturingssysteem voor servers. Het biedt belangrijke nieuwe functies rondom virtualisatie en terminal services. Ook is het de eerste Windows Server waarvan een core-versie beschikbaar komt zonder grafische schil en volledig op maat is te configureren.

SQL Server

Tegelijk met Windows Server brengt Microsoft ook nieuwe versies van de database SQL Server en het ontwikkelpakket Visual Studio uit. "SQL Server is een van onze snelst groeiende producten en een van de meest winstgevende. Ons marktaandeel groeit fors ten koste van Oracle en IBM', aldus Turner.