Meer dan negen maanden na het sluiten van de weblogdienst van de Volkskrant, VKBlog, zijn de archieven van de weblogs nog altijd niet terug online. Dat had wel allang moeten gebeuren. De Volkskrant kwam overeen met Sanoma dat diens blogdienst Web-log.nl de oude VKblogs zou gaan hosten, maar zicht op een migratie is er nog niet.

Reden voor het aanhoudend offline blijven van de VKblogs is dat Web-log zelf te maken kreeg met een grootschalige migratie-malaise. De blogdienst van uitgeverij Sanoma moest onverwacht en met flinke mankementen over van Typepad naar Wordpress. Daardoor waren vorig jaar alle blogs bij Web-log na maanden nog niet volledig hersteld en ging een deel van het materiaal van gebruikers verloren.

Import plug-in beloofd

Na het stopzetten van VKblog maakte uitgever De Persgroep van de Volkskrant bekend dat de gebruikers konden overstappen op Web-log.nl van Sanoma. De stekker ging er eind augustus 2011 uit, maar nog altijd zijn de weblogarchieven van VKBlog niet bij Web-log.nl ondergebracht. Aan de 'volksbloggers' is toegezegd dat zij hun Volkskrantblog zouden kunnen importeren in Web-log.nl met een speciale importplugin.

De helpdesk van Weblog.nl (tegenwoordig zonder streepje) liet VKblog-gebruikers deze week abusievelijk weten dat dit niet meer ging gebeuren. "We zouden alleen de mogelijkheid bieden om de Vkblogs te importeren bij Weblog.nl. Dit blijkt nu dus helaas niet mogelijk te zijn. We vinden het heel vervelend dat dit antwoord zo lang op zich heeft laten wachten", aldus een helpdeskmedewerker.

Bekijken of en hoe terugzetten

Maar Eric Ariëns, content publishing director bij Sanoma en verantwoordelijk voor Weblog.nl, laat weten dat deze informatie niet klopt. "Wij hebben alle bestanden van VKblog nog. We zijn aan het bekijken hoe en of ze kunnen worden teruggezet. Dat zal nooit op exact dezelfde manier zijn als ze voorheen online stonden."

De maandenlange vertraging heeft te maken met de perikelen die Web-log.nl zelf had met zijn eigen migratieproces vorig jaar. "Daar hebben wij ook VKblog-gebruikers van op de hoogte gesteld." Ariëns wil geen harde toezeggingen doen over het terugzetten van de blogarchieven. "Ik ben daar voorzichtig mee geworden. Dingen die technisch heel makkelijk lijken, kunnen ineens heel complex blijken te zijn", vertelt Ariëns aan Webwereld.

'Niet de afspraak'

De Persgroep eist echter wel duidelijke toezeggingen: de uitgever wil dat Sanoma zich aan zijn afspraak houdt. "Dit is niet conform de afspraken. De gratis overdracht van het archief wil niet zeggen dat dat vrijblijvend was. De bloggers was beloofd dat ze over hun oude content konden blijven beschikken", reageert Koen van Gestel, manager nieuwe media bij De Persgroep. "De overgang naar Web-log.nl leek ons een chique oplossing richting onze bloggers. Wij dachten dat Sanoma wel in staat was om die migratie op te zetten."

Volgens Van Gestel heeft Sanoma in augustus 'alle data-exports' ontvangen van de Volkskrant. "Daarna is er geen rechtstreeks contact meer met ze geweest", zegt hij. "Ik hoorde donderdagochtend via ex-VKbloggers dat de migratie niet meer zou volgen en heb contact met Sanoma opgenomen."