Het door een migratiemalaise geplaagde Weblog.nl heeft na de afronding van de eigen overgang nog een klus liggen: de import van VKblog, de voormalige blogdienst van de Volkskrant. Tenminste, volgens Volkskrant-eigenaar De Persgroep. Sanoma betwist nu dat er harde afspraken over blogimport en -herstel zijn gemaakt.

Makkelijk overzetten

Eind augustus 2011 heeft uitgever De Persgroep de stekker getrokken uit de blogs van dat dagblad. Aanvankelijk zou dat op 1 maart al gebeuren, maar de Volkskrant-eigenaar heeft in februari vorig jaar een migratiepad gevonden. Het is toen met mediabedrijf Sanoma overeengekomen dat VKblog over zou gaan naar diens Web-log.nl (toen nog mét streepje geschreven).

“De overeenkomst met Sanoma betekent dat bloggers een profiel kunnen aanmaken op web-log.nl en al hun bestaande blogs makkelijk naar dit platform kunnen overzetten", wist de Volkskrant begin 2011 te melden. Tegelijk met het offline halen van VKblog door De Persgroep is Sanoma's Weblog.nl echter een eigen migratie ingegaan, die uiteindelijk in april dit jaar met gebreken is afgerond.

Opnieuw overgedragen

Anno juli 2012 zijn de blogs van Volkskrant-bloggers nog altijd offline. “Wij hebben alle content, mediabestanden en gebruikersgegevens in augustus 2011 overgedragen aan Sanoma/ Web-log.nl en hebben vorige maand alle mediabestanden nogmaals overgedragen om er zeker van te zijn dat alles nu in hun bezit is", vertelt Koen van Gestel manager nieuwe media bij De Persgroep.

Hij geeft aan dat het opnieuw overdragen van de data is gedaan op verzoek van Weblog.nl. “Sanoma heeft ons toegezegd in ieder geval een export van content te gaan voorzien voor de ex-bloggers die daar gericht naar vragen. Sindsdien heb ik niks meer van hen vernomen." Van Gestel verwijst voor verdere vragen door naar de eigenaar van Weblog.nl.

'Zij zijn verantwoordelijk'

Aan de bestanden die een jaar geleden al zijn aangeleverd, mankeert volgens Van Gestel niets. Hij laat zich niet uit over de reden waarom Sanoma de VKblog-data opnieuw heeft aangevraagd. “Met Sanoma is afgesproken dat zij verantwoordelijk zijn voor het verstrekken van de content aan de bloggers."

“Onze enige eis is dat de bloggers die daar behoefte aan hebben ook die mogelijkheid daadwerkelijk wordt geboden wanneer zij contact opnemen met de helpdesk van weblog.nl. Hoe zij dat verder exact invullen, nu blijkt dat ze niet in staat zijn de migratie naar een werkend blog te voltooien, is aan hen."

'Geen contract'

Sanoma-topman Eric Ariëns, mede verantwoordelijk voor Weblog.nl, reageert tegenover Webwereld dat er geen contract ligt met De Persgroep. “Wij hebben afgesproken met de Volkskrant dat we zouden bekijken óf we de blogs kunnen importeren." Hij voegt daar aan toe dat dit zou worden gedaan op het moment dat Weblog.nl weer stabiel is. “Dat is het nu, dus we gaan nu dat proces in."

Hij benadrukt dat er geen garantie is afgegeven dát de blogs geïmporteerd zouden worden. Er is volgens hem slechts sprake van een afspraak om te kijken naar de mogelijkheid VKblog te importeren in Weblog.nl. En als dat kan, dan moet er daarna nog besloten worden hoe. Zijn woorden staan haaks op een recente geruststelling die Weblog.nl heeft gestuurd aan VKbloggers, en die in handen is van Webwereld.

Die mail volgt op een fout bericht wat diezelfde helpdesk eind mei heeft gestuurd aan VKbloggers. Die kregen toen te horen dat de hele import niet mogelijk zou zijn. Op 1 juni, na publicatie van een Webwereld-artikel over het 'verdwenen' VKblog, heeft de helpdesk een correctie gestuurd: de eerder aangeleverde bestanden zijn niet te importeren.

Nu beginnen?

“In de email die we je op 30 mei hebben gestuurd stond vermeld dat we niet zouden beschikken over de VK blogs. Dit is onjuist: we hebben de VK blogs export wel ontvangen, maar door eerdere technische problemen bij Weblog is het niet mogelijk om deze te importeren. Aangezien we veel waarde hechten aan juiste informatie hebben we besloten om deze email te versturen."

In juni heeft De Persgroep de bewuste blogbestanden dus opnieuw aangeleverd, weet die uitgever te melden aan Webwereld. Uit de woorden van Sanoma-directeur Ariëns valt op te maken dat de analyse voor de haalbaarheid van import nu wordt gestart. Het is dus de vraag of eventueel herstel van VKblog kan gebeuren vóór de eerste verjaardag van het offline-zijn.

'Solide partij'

Het einde van het in 2005 opgezette VKblog heeft in januari vorig jaar de gemoederen van bloggers al flink beziggehouden. Begin februari van dat jaar heeft toenmalig Volkskrant-directeur Frits Campagne een actiegroep van bezorgde bloggers verklapt dat De Persgroep in gesprek was met een “solide partij". Die toen nog niet onthulde partij zou de activiteiten van het VKblog in enigerlei vorm proberen te behouden, schreef de topman. Het door hem genoemde behoud zou ook het overzetten van de blogs naar een ander platform omvatten.