"Wij hebben destijds in alle vertrouwen de VKblogs overgedragen aan Sanoma, dat daar heel blij mee was", reageert Persgroep-directeur Frits Campagne op vragen van Webwereld. “Sindsdien spelen wij geen rol meer. We vinden hetgeen nu gebeurt heel vervelend voor de betrokken bloggers", verklaart de topman die verantwoordelijk is voor onder meer de Volkskrant.

Zelfmigratie

Mediabedrijf Sanoma heeft onlangs besloten te stoppen met zijn blogdienst Web-log.nl (sinds enige tijd Weblog.nl genoemd). Volgens de officiële lezing draagt het dit over aan bloghoster WordPress.com. Gebruikers hebben echter te horen gekregen dat ze zelf hun Web-logs moeten exporteren, bij WordPress een nieuw account moeten aanmaken om dan hun content zelf te uploaden in een nieuw blog. Van een migratie lijkt dan ook geen sprake.

Voor gebruikers van het in 2005 opgerichte VKblog is deze handmatige overstapmogelijkheid er echter niet. De Volkskrant heeft zijn blogdienst in de zomer van 2011 overgedragen aan Sanoma, voor opname in Web-log.nl. Aanvankelijk wou de krant begin dat jaar het bloggen voor lezers geheel beëindigen, maar het heeft in Sanoma een uitweg gevonden. Die uitweg blijkt nu dood te lopen.

VKblogs gaan niet mee

Contentdirecteur Eric Ariëns van Sanoma heeft Webwereld al verteld dat de VKblogs niet meekunnen naar WordPress.com omdat ze nooit live zijn gekomen bij Web-log.nl. Die blogdienst heeft namelijk sinds de zomer van 2011 zelf te kampen met een misgelopen migratie. Dat betrof een gedwongen overstap die plots is ingezet doordat blogplatform TypePad er voortijdig mee kapte. De eerder al geplande overgang naar een door Sanoma gehoste WordPress-installatie moest hierdoor ineens worden uitgevoerd, wat is misgelopen.

Web-log.nl houdt per 1 maart op te bestaan en de VKblogs zijn niet te exporteren door bloggers omdat hun content nooit is geïmporteerd. De Volkskrant heeft in juni 2012 alle content opnieuw verstrekt aan Sanoma, omdat de eerder wel geplande import er toen nog niet van was gekomen. Dat is nu, begin 2013, nog steeds niet gebeurd en gaat ook niet meer gebeuren.

Eigendom

Sanoma verwijst naar de Volkskrant, maar Volkskrant-uitgever de Persgroep reageert dat de overgedragen blogs de verantwoordelijkheid zijn van Sanoma. Eerder heeft de toenmalige ombudsman van de Volkskrant verklaard dat de blogs eigendom zijn en blijven van de individuele bloggers. “Het blog is gefaciliteerd door de krant, maar de stukken zijn altijd eigendom gebleven van de auteur." De huidige ombudsvrouw van het dagblad heeft dit afgelopen jaar nog bevestigd in correspondentie met een verontruste VKblogger.