De iPad-app van de Volkskrant komt naast de al bestaande iPhone-app. De tabletuitvoering biedt de artikelen van het dagblad in de traditionele krantenopmaak, maar ook in een indeling die is afgestemd op de iPad. Zo is er een aparte fotogalerij in de app en zijn de foto's bij artikelen fullscreen te bekijken. Verder is de content door te nemen op pagina-, rubriek- en artikelniveau, legt een woordvoerster uit aan Webwereld.

Extra content

Daarnaast bevat de app een Live Newsfeed waarmee diverse artikelen actueel extra nieuws toegevoegd krijgen. Dit gebeurt op basis van het onderwerp, waarbij de Volkskrant meldt dat het gaat om "nieuws gerelateerd aan het betreffende onderwerp". Ook krijgt de app als aanvulling op de papieren krant een dagelijks overzicht met headlines die volgens de redactie de "meest sterke nieuwsitems" zijn.

De Volkskrant-app voor Apple's tablet omvat ook de uitgebreide zaterdageditie, compleet met alle extra katernen en de bijlage Volkskrant Magazine. Die delen krijgen ook extra content voor de iPad-app, waarbij er ook een archieffunctie is zodat alle gekochte kranten bewaard kunnen worden. Het is nog niet duidelijk hoeveel opslag elke editie kost op de iPad.

Ter gelegenheid van de lancering aanstaande maandag zijn de eerste 10 edities gratis. Daarna kost elke krant doordeweeks 0,79 euro en op zaterdag 1,59 euro. Abonnement zijn per maand (14,90 euro), kwartaal (43,50 euro), half jaar (85 euro) of jaar (149 euro) af te sluiten.

Gisteravond preview

De app was gisteravond een uur beschikbaar in de iTunes App Store, zodat testers hem alvast konden downloaden en uitproberen. Opvallend genoeg is de app na dat uur weer weggehaald uit de app store. Normaliter staat Apple geen testversies toe in zijn app-winkel.

Overigens is de Volkskrant-app voor de iPad geen bèta; de code is af. De redactie van de krant moet alleen nog meer content invoeren en ook aanpassen voor de iPad, legt de woordvoerster uit. Dat gebeurt vóór aanstaande maandag.

Versie 2

Begin 2011 komt de Volkskrant met versie twee van zijn iPad-app. Volgens de krant zijn daarin dan "additionele functionaliteiten geoptimaliseerd". Wat dat precies betekent, is volgens de woordvoerster "nog niet uitgekristalliseerd". Het is dus nog niet bekend - of besloten - of de Volkskrant-app dan zaken brengt als content-specials, naar onderwerp of bijvoorbeeld juist met video, of advertentie-specials.