De reorganisatie bij World Online België is het gevolg van de overname van World Online door het Italiaanse Tiscali. Van de 85 werknemers van WOL in Antwerpen wordt waarschijnlijk meer dan de helft ontslagen.

Bij de Belgische vestiging van Tiscali vallen geen ontslagen. Bij beide bedrijven werken ongeveer 130 mensen. De directie van Tiscali in Milaan heeft bepaald dat in totaal maar 80 mensen kunnen blijven werken bij beide bedrijven om rendabel te kunnen blijven.

De vakbonden onderhandelen sinds 29 januari met de directie van Tiscali-World Online over een sociaal plan dat het collectief ontslag enigszins draaglijk moet maken. De eerste weken verliepen de onderhandelingen gunstig, maar de directie heeft tijdens de laatste vergadering te kennen gegeven niet in te willen gaan op de eisen van de vakbonden.

Omdat er voornamelijk jonge mensen bij het bedrijf werken is volgens de vakbonden de klassieke afvloeiingsregeling voor de meeste mensen niet van toepassing. Het enige alternatief is 'ontslag'. Bovendien werken er veel interimkrachten bij het bedrijf en volgens de vakbonden is het moeilijk om voor hen tot een goede sociale regeling te komen.

Ludieke acties

"Tiscali had een deel van het personeel een gouden handdruk beloofd, maar dat is verworpen", zegt Henk Malyster, redacteur van World Online België. "Voorlopig zijn de acties beperkt tot een aankondiging op de website en een oproep aan onze lezers welke portalsite men de beste vindt. Die van WOL of Tiscali."

Het publiek ondervindt in principe geen hinder van de acties. "Het is niet zo dat internetters geen toegang meer krijgen tot het netwerk. Het huidige netwerkprobleem van British Telecom, dat onze verbindingen verzorgt, heeft dus niets met de actie te maken. Wel breiden we het aantal acties later deze week uit. Maar het blijven ludieke acties."

Vrijdag vinden er opnieuw onderhandelingen plaats tussen het personeel en de directie.

Sinds de overname van World Online door de Italiaanse internetprovider Tiscali vallen in bijna alle Europese vestigingen van World Online ontslagen. De hele voormalige top van World Online, met CEO Jim Kinsella op kop, besloot twee weken geleden op te stappen uit onvrede met het beleid dat door het management gevoerd wordt.