Soloway, 28 jaar, is niet meer zo opschepperig als in 2005. Toen pochte hij op een forum: "Ik ben voor honderden miljoenen aangeklaagd en doe mijn zaken al tien jaar zonder ooit een cent te betalen ondanks de uitkomst van welke rechtszaak dan ook."

Soloway is al ettelijke keren in civiele processen veroordeelt wegens spamfraude. Zo moest hij onder meer 7,8 miljoen dollar schadevergoeding betalen aan Microsoft, maar dat heeft hij nooit gedaan.

Maar sinds hij vorig jaar mei werd gearresteerd en het strafrechtelijk proces op gang komt, heeft de 'King of Spam' het benauwd. Afgelopen vrijdag bekende hij voor de rechter schuld aan verschillende tenlasteleggingen, zoals fraude, valsheid in geschrifte en belastingontduiking, meldt Computerworld.

Daarnaast is hij bereid tot een sessie aan de leugendetector en zal hij z'n financiële administratie onder curatele stellen.

Preventieve werking

Soloway verstuurde jarenlang tientallen miljoenen spamberichten. Hierbij vervalste hij het afzendadres waardoor legitieme bedrijven werden beschuldigd van het versturen van spam. Alles bij elkaar opgeteld kijkt Soloway tegen ruim een kwart eeuw gevangenisstraf aan, al zal z'n berouwvolle schuldbekentenis daar ongetwijfeld wat jaar van af halen.

Strafzaken tegen spammers zijn zeldzaam. De openbaar aanklager hoopt dan ook dat van dit proces een sterk afschrikwekkende en preventieve werking uit gaat. De rechter doet in juni uitspraak.