"Los van wat kleine updates die je mogelijkerwijs moet aanbrengen op management tool zoals SCCM, System Center Configuration Manager, hoef je verder niets te veranderen aan de back-end", stelt Pieter Wigleven ons gerust. Hij is Technology Solution Professional bij Microsoft. "Bedrijven denken vaak ten onrechte dat ze allerlei systemen zoals domain controllers, file servers en exchange servers in de back-end naar een hoger niveau moeten tillen, voordat ze de werkplekken kunnen aanpakken. Maar dat is dus niet zo."

Lokaal of in de cloud

Mocht de back-end zo sterk verouderd zijn dat er onvermijdelijk een keer iets aan moet gebeuren, dan zijn daar natuurlijk wel mogelijkheden voor. "Het is dus niet nodig voor de overgang naar Windows 10", benadrukt Paul Huijbregts, Cloud Solution Architect bij Wortell, "maar als de back-end erg ver achterloopt, kun je overwegen om voor een compleet andere aanpak te kiezen." Je hebt namelijk niet per se meer een eigen back-end nodig om werkplekken te beheren. "Windows 10 laat zich ook beheren door een Mobile Device Management oplossing. Voor specifieke mobiele scenario's kan dit perfect zijn en geeft het zowel de beheerder als eindgebruiker veel voordelen."

Voor sommigen kan het alleen wel even wennen zijn om zich te bevrijden van traditionele denkpatronen, denkt Huijbregts. "Er worden nog steeds grote hoeveelheden group policies gebruikt. Onder andere om het besturingssysteem stevig dicht te timmeren. In Windows 10 hoeft dat niet meer nodig te zijn." Er zijn namelijk genoeg andere middelen om gebruikers beperktere bevoegdheden te geven, zonder dat het systeem meteen in een onneembare vesting veranderd hoeft te worden.

Eenvoudiger en goedkoper

"Zodra werkplekken vanuit de cloud gaat bedienen, heb je ook geen domain controllers meer nodig en dan hoef je daar dus niet meer in te investeren. Dat scheelt een behoorlijke kostenpost en je vereenvoudigt er de infrastructuur mee. Vervolgens kun je identity management en het management van de werkplekken via Azure Active Directory laten lopen."

Belangrijke conclusie blijft dat alles hetzelfde blijft met Windows 10. Je mag en kunt nog steeds group policies maken, domain controllers gebruiken en met Configuration Manager of soortgelijke oplossing beheren zoals je dat al gewend bent. Daarnaast zijn er modernere mogelijkheden bijgekomen die de moeite waard zijn om te onderzoeken, zoals management vanuit de cloud.

Wet- en regelgeving

Bedrijven zijn er soms nog niet helemaal uit of ze wel of niet de cloud in willen. Bijvoorbeeld omdat organisaties moeten voldoen aan de wet bescherming persoonsgegevens en allerlei andere wet- en regelgeving. Vaak is men bezorgd de grip te verliezen als ze de cloud gebruiken. "Maar hoe doe je dat nu dan?", vraagt Pieter Wigleven zich af. "Op welke manier voldoe je nu aan al die wetten en regels?" En zelfs als je dit allemaal hebt geregeld, kunnen wij vaak nog aantonen dat je met Azure nog beter aan wet- en regelgeving of intern beleid voldoet dan wanneer je het lokaal doet."