In realiteit hoef je met Windows 10 géén lock-down meer te installeren en dit heeft grote voordelen voor de veiligheid en productiveit.

Veel bedrijven worstelen met de vraag of en zo ja hoeveel vrijheid ze hun gebruikers kunnen geven om bijvoorbeeld zelf programma's en apps te installeren. Het dilemma waar ze voor staan, is dat het toestaan van privégebruik van zakelijke apparatuur mogelijk beveiligingsproblemen veroorzaakt. De verleiding is dan ook groot om de Store uit te zetten en het systeem via bijvoorbeeld group policies hermetisch dicht te timmeren. Paul Huijbregts, cloud solution architect bij Wortell: "Alleen kun je als gebruiker dan niet meer lekker werken met zo'n apparaat. Als IT-er denk je misschien: ik heb alles dichtgezet, het is nu een veilig apparaat waar weinig mee kan misgaan, dus ik heb het heel goed gedaan. Maar vervolgens heeft de gebruiker een rotervaring op Windows 10, want hij kan niks en hij mag niks."

Schaduw IT

Daarnaast, hoe meer je de apparatuur dichtzet, hoe meer de gebruikers naar alternatieven gaan zoeken om er alsnog omheen te komen. "Zo krijg je een heleboel schaduw IT en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Denk aan Dropbox-achtige manieren om alsnog data te kunnen delen." Een lock down werkt dus eerder averechts en is ook niet meer van deze tijd. "Consumenten van nu zijn van hun eigen apparatuur gewend dat als ze iets nodig hebben, ze daar gewoon zelf een app voor kunnen opzoeken in de Store," vervolgt Huijbregts. "Ze installeren het en kunnen er meteen mee aan de slag." En dan komen ze op de zaak en dan kan dat allemaal niet. "Dat voelt heel onnatuurlijk aan. Zeker voor de jongere generatie. En als werkgever wil je juist voor die jongere generatie interessant blijven. Zeker in de oorlog om talent waar werkgevers steeds vaker mee te maken hebben."

Dankzij de consumerization of IT, worden zakelijke apparaten daarom steeds persoonlijker en mogen ze niet alleen voor het werk maar ook voor privédoeleinden gebruikt worden. "Stel je hebt een mooie Surface Pro 4, maar je kunt er alleen business applicaties op draaien. Dat is toch zonde? Het laatste wat je als werkgever wil, is dat je medewerkers het apparaat op de zaak in een kast leggen zodra ze naar huis gaan. Je ziet toch veel liever dat ze er prettig mee kunnen werken en dat ze zo'n apparaat 's avonds ook mee naar huis nemen?" Om nog wat werk af te maken, een e-mail te versturen, of om dus een spelletje te spelen en wat te ontspannen.

Veilig en productiever

"Het is zelfs aangetoond dat je productiever bent op een device dat niet locked down is," aldus Pieter Wigleven, technology solution professional bij Microsoft. "Als je een gebruiker vrijheid geeft, neemt de productiviteit juist toe. Dus wat wil je nog meer." Ook vanuit technisch oogpunt is het niet meer nodig om een volledige lock down te doen. "Voorheen met bijvoorbeeld Windows 7 kon iemand (of malware) die lokale beheerrechten had alle beveiliging omzeilen. Want daarmee was je oppermachtig in het systeem. In Windows 10 kun je bepaalde beveiligingsinstellingen zo configureren, dat zelfs iemand met adminrechten ze niet kan omzeilen."

Hiermee voorkom je ook dat gebruikers onbedoeld dingen stuk maken. "In Windows 7 werd je minder goed tegen jezelf beschermd en liep je bijvoorbeeld het risico malafide software te installeren. Windows 10 is out of the box al enorm veilig, onder andere omdat er veel is geïnvesteerd in Windows Defender. Zonder lock down zijn je gebruikers dus productiever, zonder aan veiligheid in te boeten."