De beurshandelaar en advocaat hadden meer dan tien jaar toegang tot interne informatie van bedrijven, daarbij geholpen door een nog niet nader genoemd persoon. Een aantal overtredingen worden niet meer in de aanklacht meegenomen omdat ze zich voordeden in de jaren negentig. In de afgelopen tien jaar ging het onder meer om de overnames van Sun Microsystems door Oracle, McAfee door Intel en 3Com door HP. Alleen al in de laatste vijf jaar gaat het om elf overnames.

De drie hielden contact met elkaar via mobiele telefoons. De telefoons die ze gebruikten waren prepaid en werden op regelmatige basis vernietigd en vervangen. De veiligheidsmaatregelen gingen zover dat zelfs besloten werd een geldbedrag van 175.000 dollar te verbranden omdat daarop vingerafdrukken zouden staan. Toen bleek dat de FBI hen op de hielen zat, besloot een van hen op de valreep nog een harde schijf en een iPhone te vernielen zodat het niet als bewijs gebruikt kon worden.

Informatie van juridisch adviseur

De informatie kwam van het advocatenkantoor Wilson Sonsini Goodrich & Rosati, dat als juridisch adviseur optrad in dienst van sommige bedrijven die in de overnames betrokken waren. Een van de verdachten, een advocaat, werkte voor dat kantoor.

Hij gaf de informatie door aan een nog onbekende tussenpersoon die dat weer doorgaf aan een beurshandelaar. Die beurshandelaar zou vervolgens voor zowel zichzelf als voor de advocaat in de aandelen van de betrokken bedrijven hebben gehandeld.

De SEC eist dat de verdachten het illegaal verkregen bedrag van 32 miljoen dollar met rente terugbetalen plus een boete van drie maal dat bedrag en een permanent verbod om zich nog te begeven in de aandelenhandel.