Webwereld-verslaggever Andreas Udo de Haes, die vandaag aanwezig was bij de tweede zittingsdag van het kort geding dat Apple aanspande tegen Samsung, zegt dat de rechter Samsung wat ademruimte wil geven. Die zal daarom niet direct overgaan tot een importverbod. In de rest van Europa geldt zo'n importverbod wel, na een ex parte beslissing van de Duitse rechter.

Apple eist een importverbod op de Galaxy Tab in Nederland omdat zowel de gebruikte Android-software als de hardware te veel overeenkomsten zou tonen met de iPad. Hetzelfde zou gelden voor de Galaxy S smartphones, ook daarvoor wil Apple een Nederlands importverbod.

Afgewogen beslissing

De uitspraak van de rechter over dit kort geding vindt plaats op 15 september. Een eventueel verbod volgt pas op zijn vroegst op 13 oktober. De rechter benadrukte zeker geen onmiddellijk verbod in te willen stellen. Samsung zit volgens hem in onzekerheid door de aanval van Apple, hij hintte ook dat er ruimte is om de Tab in de tussentijd te introduceren.

Mocht er dan in oktober alsnog een verbod komen, dan zal Samsung zijn tablets wel weer terug moeten halen uit de winkels. De rechter gaat heel goed nadenken of er ├╝berhaupt wel inbreuk wordt gemaakt en wat de aanleiding is voor een mogelijk verbod.

Onderhandelingen

Samsung en Apple zijn ondertussen ook nog onderling in conclaaf over het al dan niet introduceren van de Galxy Tab in Nederland. "Daar zijn ze gewoon zwaar over aan het onderhandelen", zegt Udo de Haes. Samsung heeft al voor het kort geding geschut in stelling gebracht tegen de patentaanklacht van Apple.

De maker van de Galaxy Tab dreigt Apple om de oren te slaan met vier 3G patenten als Apple de introductie van zijn tablet dwarsboomt. Of die bodemprocedure wordt doorgezet of niet, blijft voorlopig ook nog onduidelijk. Die schermutselingen doen zich voor buiten de rechtszaal en de juridische teams van beide techgiganten houden de details daarover verder onder de pet.

Wie terug wil kijken wat er precies gebeurde in de rechtszaal vandaag kan ons live verslag teruglezen. Een uitgebreide samenvatting van de tweede zittingsdag volgt morgenvroeg.