Richter werd in januari 2007 door MySpace aangeklaagd voor het versturen van spam over zijn site consumerpromotionscenter.com in augustus 2006. De berichten werden verstuurd vanaf accounts die waren overgenomen met behulp van phishing, aldus arbiter Philip Boesch. Hij was aangewezen door de rechtbank om de zaak te behandelen.

4,8 miljoen dollar gaat naar MySpace als schadevergoeding. De juridische kosten bedragen 1,2 miljoen dollar. Het bedrijf van Richter laat in een verklaring weten blij te zijn dat de zaak nu voorbij is, maar dat de boete wel 95% lager is uitgevallen dan de oorspronkelijke eis. "We respecteren de beslissing van de arbiter, en we zullen er niet tegen in hoger beroep gaan," aldus Steven Richter, de vader van Scott.

Onttroond

Richter had al eerder boetes aan z'n broek hangen. Zijn bedrijf Optinrealbig.com, moest 7 miljoen dollar aan Microsoft betalen in een vergelijkbare zaak. Op een gegeven moment in zijn spamcarriere werd hij beschuldigd van het versturen van meer dan honderd miljoen ongewenste berichten per dag, en droeg de naam 'Spamkoning'.

De schadevergoeding is echter bij lange niet zo groot als degene die in mei aan MySpace werd toegekend. Toen kregen spamkoningen Sanford Wallace en Walter Rines 230 miljoen dollar om de oren. Wat hoogte van de boete betreft, is Richter dus onttroond. Zijn nieuwe bedrijf, Media Breakaway, probeert zich nu aan alle regels te houden, laat hij weten.

Onvoorbereid

MySpace was ten tijde van de spamberichten nauwelijks bestand tegen de kracht van Richter. Boesch tekende op: "MySpace beschikte destijds maar over twee relatief jonge medewerkers die deze problemen moesten oplossen." Inmiddels is die afdeling gegroeid naar een stuk of veertig.

MySpace is blij met de schadevergoeding, ook al wilde ze eigenlijk de rechtszaak doorzetten afhandelen. In plaats daarvan is het dus neergekomen op een schikking. In een verklaring laat MySpace weten: "De vergoeding laat zien dat MySpace nog steeds druk is met het uitroeien van spammers en phishers op de site. We zullen ons deel blijven doen om het internet op te schonen van deze vijandige spamaanvallen."