Onderzoeksbureau Gartner ziet dat de vraag naar pc's in Europa klein blijft en vermoedt dat er een overschot aan apparatuur bij leveranciers ligt. “Door de crisis in de Eurozone zijn consumenten voorzichtiger geworden", stelt Gartners kwartaalrapport over de pc-markt. Vooral in West-Europa worden er minder computers verkocht.

Omdat de vraag klein bleef en producenten apparatuur blijven verschepen, denkt Gartner dat er een grotere inventaris bij leveranciers staat. “Retailers hebben weer een risicomijdende aanpak gekozen en distributeurs hebben mogelijk een grotere voorraad staan." Dit overschot zal volgens het bureau de groei van de markt beperken als Windows 8 straks verschijnt.

Voorzichtige consumenten

IDC denkt dat de verwachte komst van Windows 8 juist op dit moment zorgt voor een dip in de groei. Consumenten wachten nog even met de aanschaf van een nieuwe computer. “De groei in West-Europa blijft beperkt, vooral vanwege een kleine vraag en voorzichtigheid nu Windows 8 eraan komt", staat te lezen in het IDC-rapport over de groei in de pc-markt het afgelopen kwartaal.

“De aankondiging van de verschijningsdatum van Windows 8 en de berichten over nieuwe features in het besturingssysteem zijn belangrijke stappen die de onzekerheid over de komst van nieuwe producten wegneemt, zodat consumenten en verkoopkanalen hun inkopen kunnen inplannen", zegt analist Jay Chou in het rapport van IDC.

Verkoop pc's zakt in

De wereldwijde verkoop van pc's zakt verder in, blijkt uit de analyses van zowel Gartner als IDC. HP verscheepte 12,1 procent minder apparatuur ten opzichte van vorig jaar, maar blijft ondanks dat de grootste. De afgelopen jaren was er nog regelmatig een lichte groei merkbaar in de pc-markt, maar inmiddels lijkt de rek er volledig uit te zijn.

“Een onzekere economie en een lage interesse van consumenten in pc's zijn de belangrijkste invloeden", licht Gartner-analist Mikako Kitagawa toe in een persbericht. Volgens hem zijn kopers meer geïnteresseerd in smartphones en tablets.

De meting omvat niet alleen pc's, maar ook laptops en notebooks. Tablets zijn buiten beschouwing gelaten. Asus is volgens Gartner de grote winnaar op de pc-markt. Het bedrijf verscheepte het afgelopen jaar 38,6 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Grote verliezer is HP, die in totale cijfers nog wel de grootste fabrikant van pc's blijft.