Gary McKinnon erkende in 2002 dat hij diverse malen de systemen van de Nasa had gekraakt. Justitie in Amerika wilde hem daarvoor vervolgen en bood hem tijdens onderhandelingen in de periode 2002-2003 een schikking aan.

Volgens zijn advocaat boden de aanklagers McKinnon een fors lagere straf als hij aan zijn uitlevering zou meewerken. Ook zouden zij meewerken aan een terugkeer naar het Verenigd Koninkrijk, zodat hij daar zijn straf kan uitzitten.

Zou hij niet op het voorstel ingaan, dan wilde de aanklagers een zo zwaar mogelijke straf. Ook zou hij die moeten uitzitten in een zeer zwaar beveiligde gevangenis in Colorado, waar ook terroristen als de Unabomber, medeplichtigen aan de bomaanslag in Oklahoma en de twintigste kaper van 11 september zitten. Bovendien zou gezegd zijn dat hij zijn tijd voornamelijk in isolatie zou moeten doorbrengen.

McKinnon heeft altijd beweerd dat hij geen eerlijke behandeling in de VS zou krijgen en zich daarom met hand en tand tegen uitlevering verzet. Nu dit is aangedragen willen de rechters hem volgend jaar opnieuw hierover horen. Tot die tijd wordt hij niet uitgeleverd.

Technologie is voor Nasa erg belangrijk. Juist deze week werd bekend dat de organisatie 120 onderzoeksprojecten laat doorgaan, waarmee in totaal een bedrag van 73 miljoen dollar is gemoeid. De onderwerpen hiervoor verschillen van communicatie in de ruimte en software voor lucht- en ruimtevaart tot thermische berscherming van allerhande objecten.