Het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) verwacht in september al een voorstel te ontvangen en er in november over te stemmen.

De nieuwe netwerkstandaard, die 802.11n gaat heten, heeft met een snelheid van 100 Mbit per seconde (over een afstand van 90 meter) een veel grotere verwerkingscapaciteit dan bestaande wifi-standaarden.

Franz Hanzlik, manager bij de Wifi Alliance, ziet de komst van de 802.11n-standaard als een belangrijke ontwikkeling. "Met de nieuwe technologie kunnen bedrijven videobestanden en afbeeldingen van hoge kwaliteit over hun interne wifi-netwerk versturen. Draadloze bedrijfsnetwerken waren daar voorheen niet snel genoeg voor."

De 802.11n-standaard zal gebaseerd zijn op het multiple-input, multiple-output (mimo) systeem. Daarbij zorgen meerdere antennes en kanalen voor een optimaal bereik.

Het voorstel voor de standaard wordt midden september, op een bijeenkomst van de 802.11n-werkgroep in Californië, gepresenteerd. Achter het voorstel zitten drie leveranciers: TGn Sync (ondersteund door Intel), wWise (ondersteund door Texas Instruments) en Mitmot.

Het IEEE zal zich in november over het voorstel buigen en erover stemmen. De verwachting is dat het IEEE de 802.11n-standaard in het eerste kwartaal van 2007 invoert.