De telecomsector heeft hogere winsten nodig om tot de benodigde investeringen te komen die zorgen voor betere netwerken en betere kwaliteit van het mobiele internet. Maar het zogeheten Telecom Pakket, dat Eurocommissaris Neelie Kroes heeft samengesteld en naar het Europarlement heeft gestuurd, zorgt juist voor het frustreren van die broodnodige investeringen.

Dat zegt Daniel Pataki, de chef van ETNO. Dat is de Europese belangenorganisatie voor de Telecomsector. Pataki is het eens met Kroes dat de Europese telecomsector in een slechte staat verkeert en dat er te weinig wordt geïnvesteerd, maar wijst erop dat de aanpak van de Commissie daarin geen verbetering op korte termijn zal brengen.

Druk op prijzen zorgt voor minder investeringen

“In tegendeel. De tariefdruk op roaming maakt dat we nog minder geld overhouden voor investeringen.” Wel zegt Pataki dat de voorstellen van Kroes, ook wat betreft netneutraliteit, nog moeten worden bestudeerd op de ruimte die het nog geeft aan telco’s. “Ik denk dat we er toch nog wat positiefs uit kunnen halen.”

Hieronder het volledige interview dat onze Brussel-correspondent had met Pataki op de FT-ETNO Summit.