Dat is een van de conclusies van de ICT~kwartaalmonitor (pdf) van brancheorganisatie ICT~Office. Het is voor het eerst sinds ICT~Office met de kwartaalmonitor is gestart dat naar verwachting van het door ICT~Office geraadpleegde ‘expertpanel’ de werkgelegenheid toeneemt. Het panel bestaat uit financiële directeuren van ongeveer 100 ict-bedrijven.

Volgens Anne Noordam van ICT~Office denken vooral softwarebedrijven en detacheerders een toename van de werkgelegenheid te verwachten. "Maar wel een geringe, niet meer dan 1 tot 2 procent." Ook in de hardwaremarkt wordt een geringe groei verwacht, maar dat is volgens Noordam eerder een kleine correctie na de flinke daling in de afgelopen jaren.

Noordam wijst erop dat vacatures in de soft- en hardwareontikkeling volgens de branche nog steeds moeilijk zijn in te vullen. De vraag naar arbeidskrachten is het grootst in het MKB.

Uit de halfjaarcijfers van grote ict-dienstverleners als Atos Origin, Getronics, Logica en Capgemini, die vorige week werden gepubliceerd, bleek dat er afgelopen jaar bij die bedrijven het aantal werknemers flink is teruggelopen. Ernst & Young (pdf) constateerde eind juli nog een stagnatie in de vraag naar ict-werknemers.

De crisismaatregelen van het nu demissionaire kabinet, zoals de deeltijd-WW, hebben maar beperkt geholpen, vinden de ondervraagde ict-bedrijven. Die hebben vooral gezorgd dat de economie niet verder is weggezakt. Een snel economisch herstel zien de bedrijven niet als reëel: ongeveer de helft van de bedrijven denkt pas na 2011 op hun oude economische niveau te komen.

Volgens de branche zou het nieuwe kabinet daarin kunnen helpen, door meer te investeren in innovatie en niet te kiezen voor bezuinigingen.

Update 11:50 uur: Nadere specificatie van de vraag en reactie ICT~Office toegevoegd.