De beruchte maar uiterst succesvolle VPN-trol VirnetX heeft twee nieuwe patenten bemachtigd en opent meteen een nieuw front in zijn eeuwigdurende patentstrijd. Het bedrijf is in gevecht met Apple en zet een van zijn fonkelnieuwe octrooien in bij de zaak.

VirnetX vs. Apple

De trol won vorig jaar flink van Apple die met diverse producten het intellectueel eigendom van het patentbedrijf op beveiligde verbindingen schendt. Apple weigerde een licentie te nemen op VirnetX’s eigendom en moest 368 miljoen dollar betalen.

Direct daarna startte VirnetX een nieuwe zaak tegen het bedrijf om Apple opnieuw tot een overeenkomst te dwingen. De octrooi-eigenaar wil ook een uitspraak tegen nieuwe producten als de iPhone 5 en iPad mini. De iPhone-producent is inmiddels in hoger beroep gegaan tegen de VPN-trol.

Mobiele markt kan borst natmaken

Het nieuwe patent dat tegen Apple wordt gebruikt draait om het via een beveiligde verbinding verzenden van audio- en videomateriaal. Het is niet voor niets dat VirnetX dit patent aan de zaak tegen Apple toevoegt, want de patenttrol hoopt met een overwinning een signaal af te geven aan aanbieders van mobiele apparatuur.

CEO Kendall Larsen van VirnetX toont zich in een persbericht in zijn nopjes met de nieuwste aanwinst. “Onze portfolio bestaat uit essentiële kwaliteitsoctrooien en we denken dat deze nieuwe patenten onze licentiepogingen op de mobiele markt versterken.”

Gesterkt door overwinning

VirnetX is een van de bekendere patenttrollen. Momenteel is het bedrijf ook verwikkeld in een zaak tegen Microsoft om Skype. Eerder sloot Microsoft een licentie af voor zijn producten met het patentbedrijf – na eerder een flinke nederlaag te hebben geleden – maar de dat was vóór Microsoft Skype kocht, dus ook daar moet voor betaald worden.

Gesterkt door een reeks overwinningen eiste het bedrijf ook honderden miljoenen van Cisco voor het gebruik van VPN. Cisco won de zaak, maar de omstreden patenten zijn daarbij niet ongeldig verklaard en daarmee overleeft VirnetX om nieuwe zaken aan te spannen.