Dat meldt De Volkskrant donderdag. Sony verzet zich al enige tijd tegen de uitzending van haar muziek op het internetradiostation 3voor12 van de VPRO. De omroep plaatst op die site alle programma's die zij op Radio3 uitzendt, zodat internetters wanneer zij willen een programma kunnen opvragen.

Daarnaast heeft de VPRO op haar site een bestand van honderden liedjes, waaruit surfers zelf een playlist kunnen samenstellen. Volgens Sony schaadt die 'jukebox' de verkoop van cd's. De VPRO spreekt dit tegen en wijst erop dat de nummers, anders dan bij Napster, niet te downloaden zijn. Volgens Sony maakt dat niet uit, omdat internetters een bepaald nummer wel onbeperkt kunnen opvragen.

De VPRO heeft nu besloten om ook op de radio geen muziek meer te draaien van artiesten die bij Sony onder contract staan. Daardoor zullen luisteraars via de omroep niet meer kunnen luisteren naar onder meer Oasis, Lauryn Hill en Korn.

Een mogelijke reden waarom Sony zich zo fel verzet tegen de uitzending van haar muziek op de site van de VPRO, is dat de platenmaatschappij de webuitzendingen liever zelf in de hand houdt. Nu het de platenbranche langzaam duidelijk is geworden dat de verspreiding van muziek op internet niet tegen te houden is, ontwikkelen zij in rap tempo plannen om via de eigen website muziek te verspreiden.

Uiteraard gaat het beluisteren van liedjes dan geld kosten. Een site zoals die van de VPRO waar muziek gratis te horen is, belemmert het succes van de eigen site dan alleen maar.