In samenwerking met Nokia (telefoons) en Vodafone (verbindingen) wordt ge├źxperimenteerd met een ploeg Lowlands-gangers, uitgerust met Nokia 6680's, die kunnen gebruikmaken van Vodafones umts-netwerk. De bezoekers zijn zo de 'oren en ogen' van de redactie.

Tot voor kort waren grote ploegen plus dure apparatuur en verbindingen nodig voor zo'n operatie. Nu beschikken de nieuwste telefoons al over goede videobeeldkwaliteit en kunnen de huidige draadloze telefoonverbindingen de benodigde datastroom aan, zo stelt de omroep. Kosten minimaliseren daarmee.

Het project op Lowlands is een eerste experiment van 3VOOR12 met nieuwe vormen van verslaggeving. Bij technisch succes zullen mogelijk ook artiesten met deze apparatuur worden uitgerust om bijvoorbeeld op tournee rechtstreeks verslag te kunnen doen van hun verrichtingen.

De VPRO verwacht dat deze techniek in de komende jaren gemeengoed wordt bij het publiek en daarmee ook zijn weg zal vinden naar de reguliere journalistiek. Televisiezenders beschikken dan over een groot potentieel aan mobiele cameraploegen. "Geen gebeurtenis of er kan rechtstreeks verslag van worden gedaan", voorspelt de omroep.