Deze week maakte Microsoft bekend dat Windows Vista niet in november, maar pas in januari klaar zal zijn. Jim Allchin van Microsoft sprak over een vertraging van 'enkele weken'. Het aangekondigde uitstel van twee maanden baart analisten, bètatesters en fabrikanten echter zorgen.

Niet alleen is de eindversie van Vista uitgesteld. Ook fabrikanten die het nieuwe besturingssysteem op 25 augustus geleverd zouden krijgen, verwachten de software nu pas op 25 oktober. En het uitbrengen van de nieuwste community technology preview (ctp), dat deel uitmaakt van de bèta-cyclus, is verschoven van 12 april naar 24 mei. Tot slot wordt de eerste release candidate van Vista niet half juli verwacht, maar pas op 25 augustus.

Analisten houden rekening met nog meer vertraging voor Windows Vista. Nu Microsoft zijn product niet voor de feestdagen af krijgt, weerhoudt niets ze ervan om de introductie nog verder uit te stellen, reageert Jupiter Research-analist Joe Wilcox. "Januari 2007 kan net zo goed juli worden."

Gedurende het eerste en het tweede kwartaal zijn de pc-verkopen traditioneel gezien minder sterk.