Leden van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden hadden woensdag tijdens een hoorzitting flinke kritiek op ICANN-coo Doug Brent. Volgens diverse congresleden komt de organisatie voor domeinbeheer te weinig tegemoet aan klachten over de domeinplannen.

De ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) besloot in juni 2008 tot het plan van vrijgave van generieke top level domains (tld's). Volgens het plan zou iedereen kunnen bieden op de nieuwe tld's. Nu al vechten bijvoorbeeld milieuorganisaties over wie het .eco-domein mag beheren.

Tijdens de hoorzitting woensdag was het vooral Democraat John Conyers die ICANN-coo Brent het vuur aan de schenen legde. "Deze hoorzitting had helemaal niet hoeven plaatsvinden. Als u om de tafel had gezeten met alle partijen dan hadden we hier niet hoeven zijn."

Duur grapje

Eerder deze maand schreven twee Republikeinen al aan de ICANN dat de tld's voor sommige bedrijven wel eens een duur grapje kunnen worden, omdat een prijsplafond voor de tld's ontbreekt. Ze eisen opheldering van de domeinorganisatie.

Oorsponkelijk zou de ICANN al afgelopen voorjaar van start gaan met de uitgave van de generieke tld's. Door de vele bezwaren werd die datum al eens uitgesteld. In de hoorzitting van het Huis van Afgevaardigden houdt ICANN-coo Brent het nu op op februari 2010 als richtdatum.

HP en Dell in coalitie

Critici van de tld-plannen zeggen dat vrijgave betekent dat merkhouders domeinen moéten claimen, wat ze handenvol met geld kost. Dell, HP en een reeks andere bedrijven zijn verenigd in de Coalition Against Domain Name Abuse (CADNA). Die groep wil dat de Amerikaanse overheid de plannen van de ICANN onder de loep neemt.

Tegelijk speelt de vraag wat er na 30 september gebeurt met de ICANN. Op die datum loopt namelijk de Joint Project Agreement af, de afspraak dat de Amerikaanse overheid toezicht houdt op de ICANN. Die organisatie heeft al eerder aangegeven naar zelfstandigheid te streven. Ook de Europse Unie wil ICANN loskoppelen van de Amerikaanse overheid. Eerder had de regering van de Verenigde Staten daar niet echt oren naar.