'Vanaf 28 februari 2008 om 12.00 uur kan iedereen een zuiver numerieke .nl-domeinnaam registreren', zo meldt .nl domeinuitgever SIDN. Er zijn al technische maatregelen genomen om te voorkomen dat de systemen overbelast zullen worden, want SIDN verwacht 'een grote toeloop' de eerste dagen, niet ongebruikelijk bij een zogenaamde 'landrush'.

In december 2007 was de voorinschrijving (sunrise) voor numerieke domeinnamen reeds begonnen, waarbij merknaamhouders van een nummercombinatie hun domein al konden claimen. Accountantsbureau Deloitte, dat de procedure controleert, maakte hierbij een pijnlijk schoonheidsfoutje.

Deloitte is momenteel nog druk doende om alle sunrise-aanvragen te valideren, oftewel controleren of de merknaamrechten authentiek zijn. Waar nodig, als meerdere kandidaten hetzelfde domein claimen, wordt eerst geloot. Dat is geval bij dertien domeinen, zo meldde SIDN eerder deze maand.

Het afsluiten van de sunrise-procedure kan dus nog wel even duren, wellicht zelfs tot na 28 februari. Maar dat is is geen probleem omdat dan nog niet toegekende sunrise-domeinen worden achtergehouden, zo bevestigt een woordvoerster van SIDN desgevraagd.

9292 'dankbaar'

Het eerste nummerdomein dat reeds door de ballotagecommssie heen is is 9292.nl, het door de Reisinformatiegroep al jaren bepleitte, geclaimde en bevochten domein. Het bedrijf opereert noodgedwongen al jaren op het domein 9292ov.nl. "Hiermee wordt afgerekend met de verwarring bij de consument: geen OV voor of achter 9292, geen .OV en geen -OV meer", aldus Aarnout Mijling van de Reisinformatiegroep.

Het bedrijf begraaft nu publiekelijk de strijdbijl die het jarenlang, zonder veel succes overigens, hanteerde tegen SIDN. "Na bijna vier jaar is er een grote wens in vervulling gegaan en zijn we SIDN en de internetgemeenschap dankbaar voor deze openstelling."