Dat blijkt uit een enquête die browsermaker Opera hield onder 300.000 respondenten die gebruik maken van mobiele browser Opera Mini.

Het aantal vrouwen dat in de afgelopen twee jaar gebruik is gaan maken van de mobiele browser steeg met 575 procent. ter vergelijking: in diezelfde periode steeg het aantal mannen dat gebruik maakt van Opera Mini met 233 procent. Het zijn de mannen die mobiel internet gebruik domineren.

Met Opera Mini had Opera de afgelopen drie maanden meer dan 25 procent van de mobiele browsermarkt in handen. Ter vergelijking: Safari op de iPhone heeft een dikke 18 procent marktaandeel en Nokia heeft een aandeel van iets meer dan 15 procent, aldus Statcounter.

Vrouwen halen mannen bij

Twee jaar geleden waren de verhoudingen 88 procent man en 12 procent vrouw. Tegenwoordig zijn de verhoudingen 77 procent man en 23 procent vrouw. De meeste vrouwelijke gebruikers van mobiel internet wonen in Zuid-Afrika, 43,5 procent van de gebruikers is vrouw.

Zuid_Afrika wordt gevolgd door de VS (35,6 procent), Rusland (32,4 procent) en Groot-Brittannië (31,5 procent). Het kleinste aantal vrouwelijke mobiele internetters bevinden zich in India (4 procent), Nigeria (5,4 procent) en China (11,6 procent).

Vrouwen vallen niet op hardware

Nederlandse cijfers maakt de browserbouwer niet bekend omdat Nederlanders niet zijn geënquêteerd. Nederland staat wel in de top tien landen van Europa waar Opera Mini het meest wordt gebruikt.

De toenemende groei van het aantal vrouwelijke gebruikers is te wijten aan de toenname aan applicaties en niet aan de hardware, stelt Gartner-analist Roberta Cozza tegen PC World. Het aantrekken van vrouwen gaat niet om het aanbieden van roze telefoons maar om het ontwikkelen van succesvolle applicaties die vrouwen bijvoorbeeld helpen beter om te gaan met hun werk en familieleven, aldus Cozza.

Willen operators meer vrouwen aantrekken dan zullen ze moeten samenwerken met smartphonemakers en developers om de toestellen aantrekkelijker te maken voor vrouwen.