De Europese modebewuste vrouw heeft de iPhone 5C ontdekt, vooral vanwege de diversiteit in kleur. Onderzoeker Kantar Worldpanel nam de grootste Europese markten onder de loep, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Juist in de laatste drie maanden nam de verkoop van de iPhone 5C toe, in Groot-Brittannië is het zelfs de nummer drie in de lijst van best verkochte toestellen.

Driekwart van iPhone 5C-kopers is vrouw

Na de beschikbaarheid van de nieuwste toestellen van Apple verkocht de iPhone 5S drie maal zo goed als de iPhone 5C, maar dat is nu teruggebracht tot 2 op 1. Van alle kopers van het kleurentoestel is 74 procent vrouw, althans in Groot-Brittannië.

De kopers van de iPhone 5S zijn in 64 procent van de gevallen man. Die willen meer en zwaarder gebruik van het toestel, zoals mobiele TV kijken of muziek downloaden, zegt Kantar.

Microsoft verkoopt steeds meer

Verder neemt het marktaandeel van Microsoft cq Nokia toe in Europa. Dat is gestegen naar 10 procent. Dat gaat ten koste van iOS/Apple en BlackBerry. De Lumia 520 was na de iPhone 5C de nummer vier in meest verkochte toestellen in Groot-Brittannië. Opmerkelijk is dat Microsoft en Nokia in Italië al 17 procent van de markt hebben.

Kantar heeft een mooi overzicht van alle historische data in de smartphoneverkoop door de jaren heen.