De wetgeving op dit gebied is volgens de website SiliconValley in Europa en Japan veel beter georganiseerd. De enige bedrijven die zich in de VS intensief bezig houden met het probleem zijn Japanse bedrijven als Canon, Sony, Fujitsu en Toshiba. Volgens een rapport van de Computer Take Back Coalition - een samenwerkingsverband van veertien milieuorganisaties - schieten onder meer Dell, Gateway en Philips ernstig tekort als het gaat om de e-afvalverwerking. Het milieuverband onderzocht onder meer of computerbedrijven ervoor zorgen dat oude computers worden opgehaald en hergebruikt, of ze niet te veel schadelijke materialen in de apparaten verwerken en of de bedrijven hun werknemers niet blootstellen aan giftige stoffen.

Vuilnishopen

`De genieën van de technologische revolutie hebben ervoor gezorgd dat er iedere 18 maanden nieuwere, snellere en goedkopere computers op de markt kwamen. Maar dat betekent ook bergen vol overbodige computers in garages en op vuilnishopen', zegt voorzitter Ted Smith van de Silicon Valley Toxics Coalition, een van de groepen uit het milieuverband. Steeds meer Amerikanen kopen nieuwe computers. In de VS gaan inmiddels meer computers dan televisies over de toonbank. De berg 286's en andere bejaarde apparaten wordt razendsnel hoger. In 1999 telden de VS 24 miljoen verouderde, ongebruikte computers, waarvan slechts 14 procent aan goede doelen werd geschonken of fatsoenlijk verwerkt. De rest belandde op vuilnishopen of in opslagplaatsen

Statiegeld

Deskundigen wijzen er op dat het veel geld gaat kosten de berg e-afval milieuvriendelijk weg te werken. Zo kost het 15 dollar (ruim 37 gulden) om een computer en monitor te recyclen. Inmiddels heeft een aantal Amerikaanse bedrijven, zoals IBM en Hewlett Packard, een regeling dat ze e-afval terugnemen. Zij rekenen zo'n 30 dollar per apparaat. Uiteindelijk hopen milieu-activisten dat er op alle computers `statiegeld' komt, waarvan een deel door de overheid wordt opgebracht. Het is geen luxeprobleem om de apparaten fatsoenlijk te verwerken, zo merken milieu-activisten op: ze zitten vol schadelijke stoffen. Zo bevat het glas in veel monitoren gemiddeld 1,7 kg lood. Lood wordt gebruikt om te beschermen tegen de radioactieve straling van het elektronenkanon van het apparaat. Bovendien bevatten printplaten kwik, cadmium en andere giftige metalen. Milieugroepen roepen daarom producenten op 'schonere' computers te maken en consumenten om de meest schone apparaten te kopen. Platte monitoren bevatten bijvoorbeeld dikwijls geen lood.