Het Amerikaanse ministerie Homeland Security heeft het account van Bitcoin-beurs Mt. Gox bij een betalingsprovider bevroren. Amerikaanse klanten van Mt. Gox gebruiken Dwolla om wisseltransacties uit te voeren met de Bitcoin-handelaar om dollars om te zetten in Bitcoins.

Transacties geblokkeerd

OKCupid-oprichter Chris Coyne probeerde een transactie uit te voeren met de Dwolla-account van Mt. Gox en ontving vervolgens een e-mail van Dwolla. Daarin wordt gemeld dat door een dwangbevel van een Amerikaanse rechter Dwolla geen transacties meer mag uitvoeren met dat account. Dwolla adviseert verdere details in te winnen bij Mt. Gox zelf.

Betabeat meldt dat Mt. Gox constateert dat betalingen via Dwolla momenteel niet verricht kunnen worden, maar de Bitcoin-handelaar zegt niets te weten van het dwangbevel van Homeland Security. In een persbericht stelt de persafdeling van het bedrijf het bericht te hebben vernomen vanuit de media, maar nog geen kopie van het dwangbevel te hebben ontvangen.

GigaOM wijst erop dat een zoektocht naar Amerikaanse rechtbankdocumenten bij de door Dwolla genoemde rechtbank niets heeft opgeleverd, wat erop wijst dat het dwangbevel geheim wordt gehouden. Het ministerie heeft ook nog geen persverklaring afgegeven.

Problemen betalingsproviders

Mt. Gox heeft weinig accounts bij grote banken om transacties te verrichten, maar maakt daarvoor gebruik van diverse betalingsproviders (psp’s). Het bedrijf kwam in 2011 in de problemen met de Franse centrale bank omdat alleen via erkende betalinsgsproviders financiële transacties uitgevoerd mogen worden. Mt. Gox werkt onder meer samen met wisseldiensten als ArumXchange, Dwolla en de Britse bank HSBC.

In de VS ging Mt. Gox een samenwerking aan met de Amerikaanse start-up CoinLab om voet aan de grond te krijgen op dat continent. CoinLab heeft connecties met Amerikaanse banken en investeerders en met de overeenkomst moest het makkelijker worden voor Mt. Gox om transacties uit te voeren in Amerika. Maar CoinLab klaagde de handelaar onlangs aan voor het niet nakomen van eerder gemaakte afspraken.