Nokia levert sinds kort de hardware die het voor Amerikaanse bellers mogelijk moet maken hogere datadoorvoersnelheden via de mobiele telefoon te bereiken dankzij EDGE (enhanced data rates for global evolution). Nokia heeft een overeenkomst gesloten met twee grote Amerikaans mobiele telecommaatschappijen: Cingular Wireless en AT&T Wireless.

De Amerikanen zien EDGE als de opvolger van GPRS op weg naar UMTS. Net als GPRS is EDGE een techniek die boven op het standaard GSM-netwerk ligt. De twee Amerikaanse telecommaatschappijen maken gebruik van GPRS en EDGE op de Amerikaanse versies van het GSM-netwerk (800 en 1900 MHz).

Met EDGE denken de Amerikanen snelheden tot 56 kbps te kunnen halen. "Dat is bijna twee keer sneller dan GPRS waar gemiddeld 30 kbps gehaald wordt", zegt Mike Walters van Nokia. In theorie haalt UMTS een maximale snelheid van 2 Mbps, maar die wordt in de praktijk eigenlijk alleen maar gehaald als de mobiele telefoon naast een UMTS-mast gehouden wordt en als er niet te veel andere gebruikers in de buurt zijn. Naarmate men zich sneller beweegt, daalt de doorvoersnelheid.

Cingalar en AT&T gaan de benodigde hardware nu in hun netwerken implementeren. Afhankelijk van de beschikbaarheid van telefoons is het de bedoeling dat GPRS-gebruikers in 2003 straks naadloos kunnen overstappen op het snellere EDGE.

Het merendeel van de Europese telecommaatschappijen ziet niets in EDGE als opstap naar UMTS. De meeste netwerken zijn nu geschikt voor GPRS en dat blijft zo. Er wordt nu druk gewerkt aan de opbouw van een nieuw netwerk dat UMTS mogelijk maakt.

Enkele kleine Europese telecommaatschappijen hebben nu al UMTS-netwerken in de lucht. Het is de verwachting dat het gros van de netwerken in 2003 geschikt zal zijn voor het aanbieden van UMTS op commerciële basis.