Enkele bijzonderheden over Reynard kwamen aan het licht in een rapport dat het Amerikaanse Congres kreeg opgestuurd van het Office of the Director of National Intelligence (ODNI) dat sinds 2004 de inlichtingendiensten in de VS coördineert, zo meldt de BBC.

Normaal gedrag

In het rapport werd Reynard omschreven als "een eerste poging om het opkomende fenomeen van sociale (met name terroristische) activiteiten in virtuele werelden en grootschalige online games en de betekenis daarvan voor de inlichtingendiensten te onderzoeken".

Onderzoekers van Reynard zullen eerst op basis van openbaar beschikbare informatie en observatie vaststellen wat 'normaal' online gedrag is. Hierna hopen zij te achterhalen hoe zij automatisch verdacht gedrag kunnen onderscheiden in de virtuele wereld. Volgens een medewerker van de ODNI staat Reynard nog maar in de kinderschoenen. Hij kon ook nog niet zeggen welke virtuele werelden onderzocht zouden worden. Het gaat nog puur om onderzoek en niet om actie.

Online jihadisten

Ondanks deze wat bescheiden taakstelling juichen terreurbestrijders project Reynard toe. Andrew Cochran van de Counterterrorism Foundation noemt het een stap in de goede richting. "We lopen al een aantal jaar achter bij de jacht op online jihadisten. Alle grote terroristische verhandelingen zijn online verspreid, dus voor hen is het een kleine stap om multiplayer games daarbij te betrekken", meent Cochran.

Roderick Jones, voormalig medewerker van de Britse anti-terreureenheid Special Branch, noemt het echter "hoogst onwaarschijnlijk" dat terroristen spellen als Second Life of World of Warcraft zullen gebruiken. "Daar zijn zij niet veilig genoeg. Terroristen gebruiken internet alleen op met wachtwoorden afgeschermde forums", aldus Jones. Hij acht het waarschijnlijker dat de komende vijf jaar speciale 'Jihad werelden' op internet komen. "Vanwege de visuele mogelijkheden zijn virtuele werelden geschikte locaties om rekruten technieken te leren", weet Jones.

Terroristische aanval

Dat concludeerde ook de Amerikaanse Intelligence Advanced Research Projects Activity (IARPA), de afdeling van de inlichtingendienst die zich speciaal met nieuwe technologieën bezighoudt. Begin deze maand waarschuwde IARPA al voor een terroristische aanval op Second Life, zo berichtte de Washington Post.

Hoewel er nog geen concrete aanwijzingen voor zijn, zouden terroristen dankzij de anonimiteit in virtuele werelden zonder veel opzien te baren virtueel kunnen bijeenkomen. IARPA noemde het dan ook de uitdaging om dweepzieke kwaadwilligen "te onderscheiden van de gemiddelde persoon die er voor zijn plezier komt". In het Reynard-project zal deze doelstelling verder worden uitgewerkt.