Naast de US Trade Representative (USTR) heeft ook de Japanse regering bij de World Trade Organization (WTO) aan de bel getrokken over de 'illegale' Europese importheffingen.

Flatpanels en printers

Het gaat om invoerbelasting op kabel- en satelliemodems, flatpanel pc-schermen en bepaalde multifunctionele printers. Gezamenlijk zouden de exportmarkt van deze producten vorig jaar zo'n 70 miljard dollar waard zijn, beweert de USTR. "Het is van groot belang dat de EU haar WTO-verplichtingen naleeft, in plaats van nieuwe belastingen en invoerrechten op innovatieve technologie├źn te heffen", meent Susan Schwab van de handelsorganisatie.

Voorgeschiedenis

De Amerikaanse klachten hebben een lange voorgeschiedenis. Volgens de USTR zijn de Europese invoerrechten een schending van de Information Technology-overeenkomst (ITA). Dit WTO-verdrag is in 1996 gesloten om importheffingen op een groot aantal zakelijke IT-producten af te schaffen. Consumentenproducten vielen er buiten, zodat de EU zo'n 10 procent invoerrechten op die goederen heft.

'Objectieve criteria'

De Unie zou steeds meer producten als consumentengoederen bestempelen. Eerder heeft EU-woordvoerder Peter Power aangegeven dat dit gebeurt op basis van 'objectieve criteria'. Hij noemde de bezwaren van de VS dan ook ongefundeerd. De Amerikaanse handelsgezant vindt echter dat de EU "technologische ontwikkeling schaadt en de prijzen opdrijft voor miljoen bedrijven en consumenten".

Het indienen van de klacht door de USTR wordt toegejuicht door de Information Technology Industry Council (ITI), een technologische handelsorganisatie. "Met deze bewuste schending van WTO-afspraken benadeelt de EU Amerikaanse innovatieve bedrijven en hun werknemers, die in Europa oneerlijke concurrentie hebben vanwege deze belastingen", aldus de ITI.