De FTC (Federal Trade Commission) stuurt aan op een formele antitrustzaak tegen Google. Officieel is er nog geen besluit genomen om de zoekgigant aan te pakken, maar persbureaus Bloomberg en Reuters weten te onthullen dat de FTC eigenlijk al om is. Maar liefst vier van de vijf commissieleden, inclusief voorzitter Jon Leibowitz, verdenken Google ervan zijn eigen clouddiensten voor te trekken in zijn zoekresultaten.

Intern advies: aanklagen

De FTC-leden buigen zich nu over een interne memo van de eigen antitrustonderzoekers waarin de toezichthouder het advies krijgt Google aan te klagen voor misbruik van zijn monopoliepositie voor search en online-ads. De memo van maar liefst 100 pagina's is officieel nog niet af; het is een zogeheten draft. Toch lijkt de zaak al erg definitief, meldt Bloomberg op basis van twee anonieme bronnen en Reuters uit de mond van drie anonieme bronnen.

De interne memo is het resultaat van 19 maanden onderzoek naar de zoekpraktijken van Google. Het internetbedrijf wordt ervan verdacht de concurrentieverhoudingen scheef te trekken door eigen clouddiensten te promoten in zijn marktdominante zoekmachine. Dit ondermijnt concurrenten die andere online-diensten aanbieden, maar raakt ook gespecialiseerde zoekmachines die door het grote Google geen kans meer maken.

Naar Europees voorbeeld

In de Europese Unie is al een antitrustonderzoek afgerond naar monopoliemisbruik door Google. Eurocommissaris Joaquín Almunia heeft ronduit gezegd dat het Amerikaanse bedrijf zijn macht op search- en ads-gebied misbruikt. De opvolger van Neelie Kroes dreigt met harde maatregelen als Google zijn gedrag niet naar tevredenheid van de Europese Commissie aanpast. Daarover lopen nu onderhandelingen.

Het EU-onderzoek naar Google loopt al sinds februari 2010. Het is begonnen naar aanleiding van officiële klachten ingediend door enkele verticale zoekmachines. Daaronder ook de door Microsoft overgenomen prijsvergelijker Ciao, die de veroordeelde Windows-monopolist gebruikt in zijn Google-concurrent Bing.

Patentmisbruik voor mobiel

Terwijl de Europese antitrustwaakhonden zich met Google's huidige zoekmacht bezighouden, richten de Amerikaanse tegenhangers zich ook op de snelgroeiende markt voor mobiele besturingssystemen. De FTC overweegt hierover een tweede rechtszaak tegen Google aan te spannen.

Die aanklacht draait dan om misbruik van patenten om smartphones van concurrenten te dwarsbomen. Het gaat niet slechts om het eisen van licentievergoedingen, maar om pogingen om met patentmacht te voorkomen dat concurrerende toestellen op de (Amerikaanse) markt komen.

Ook Android zelf in het vizier

Daarnaast speelt nog de verdenking dat Google zijn gratis besturingssysteem Android misbruikt om toestelmakers te dwingen zijn eigen online-diensten te gebruiken. Bloomberg meldt deze dreigende extra FTC-zaak op basis van vier anonieme bronnen binnen de FTC. Een woordvoerder van Google reageert tegenover het persbureau dat het zijn toewijding aan FRAND-voorwaarden voor patenten serieus neemt.