De telecomtoezichthouder van de Amerikaanse regering brengt een bèta uit van de testtool voor breedbandverbindingen. Daarbij vraagt de FCC (Federal Communications Commission) naar het type internettoegang (vanuit huis, mkb, school, grote onderneming, mobiel) en het fysieke adres of locatie waar vandaan de test wordt gedraaid.

Ook buiten VS

Die Consumer Broadband Test neemt de download- en uploadsnelheid mee, maar bekijkt ook de netwerkvertraging (latency) en betrouwbaarheid (pakketvertraging door jitter). Het gaat de FCC dus niet alleen om snelheden, maar ook kwaliteit van de verbindingen.

De testtool van de Amerikaanse overheid werkt ook voor internetverbindingen buiten de Verenigde Staten. De FCC brengt deze Java-tool van netwerkmeter Ookla ook als app voor de iPhone en voor Android. Ookla biedt ook een eigen snelheidstest-app: Speedtest.net.

De FCC-tool biedt ook de mogelijkheid netwerkmeter NDT van M-Lab te gebruiken, maar dat werkt nu nog niet. Dat Measurement Lab is mede opgericht door Google en krijgt steun van onder meer Amazon en BitTorrent Incorporated.

In kaart brengen

Daarnaast wil de FCC zwarte plekken in kaart brengen, gebieden waar weinig of geen breedband beschikbaar is. Amerikaanse burgers kunnen hun adressen hiervoor invullen in de mini-enquete daarover. Daarmee wil het ook een beeld krijgen van de types internetverbinding (DSL, kabel, satelliet, WiMAX, of modem).