Een onderzoek naar het falen van een van de belangrijkste Amerikaanse overheidssites, healthcare.gov, heeft 600 hardware- en softwarefouten aan het licht gebracht. De site was een speerpunt van het in de VS controversiële Obamacare, maar bij de livegang lag deze constant plat.

Een maand voor de livegang begon het de makers te dagen dat er grote problemen dreigden en daarom werden op dat moment nog even bijna dertig functionele eisen geschrapt. De programmeurs beklagen zich erover dat die eisen constant werden aangepast.

Geen redundantie

De vuile was rond de overheidssite wordt allemaal buiten gehangen, omdat er een openbaar onderzoek is ingesteld naar het falen van de website. Hierdoor komen allerlei gênante IT-feiten naar buiten, zoals dat er een back-up systeem had moeten zijn om problemen bij de livegang op te vangen, maar dat werd nooit gemaakt.

Ook was er onvoldoende redundante capaciteit ingezet bij het gebruikte datacenter, waardoor de site met al enkelen honderden gebruikers onderuit ging. Aan het eind van de zomer – de site ging op 1 oktober live – maakten overheidsfunctionarissen zich zorgen over het gebrek aan testen. Eerder deze week kwam naar buiten (PDF) dat de site problemen kreeg op het moment dat 500 mensen tegelijk gebruikmaakten van de portal.

Grillige functionele eisen

De IT-dienstverlener die de site in elkaar draaide klaagt dat de overheid constant functionele eisen aanpaste. Gefrustreerde ontwikkelaars stapten op omdat er niet met de grillen van de overheid te werken was, zo meldt de New York Times. De gezondheidsorganisatie die het project aanstuurde had in de maand voor de livegang honderden vergaderingen om het 'complexe project in korte tijd' in goede banen te leiden.

Update 9.21 uur: Details toegevoegd: tweede alinea is nieuw.