Vanaf 8 september moeten Europeanen 14 dollar betalen om hun eigen reisgegevens in te vullen op het Electronic System for Travel Authorization (ESTA). Deze overdracht van privégegevens voor het Visa Waiver Program is verplicht. De registratie om de Verenigde Staten in te komen, is dan voor twee jaar geldig waarna nieuwe invoering tegen het dan geldende tarief verplicht is.

VVV

De opbrengst gaat naar een nieuw in te stellen Corporation of Travel Promotion, een soort toeristenbureau. Dat VVV-achtige bedrijf moet juist zorgen dat het aantal bezoekers aan de Verenigde Staten flink gaat toenemen. President Barack Obama ziet daarin een mogelijkheid om 40.000 banen te creëren. Daarnaast verwacht de federale regering een toename aan belastinginkomsten van 321 miljoen dollar per jaar.

Nederlandse (ex-)Europarlementariërs zijn woedend over het eenzijdige besluit van het Amerikaanse congres. Jeanine Hennis-Plasschaert, voormalig Europarlementariër voor de VVD en onder meer bekend vanwege haar jarenlange gevecht tegen de eenzijdige dataoverdrachten van Europees financieel verkeer naar de Verenigde Staten (SWIFT), noemt het besluit van het Amerikaans congres ‘waanzin’.

'Eenzijdige houding'

Hennis: “Ik vecht al zo lang tegen die eenzijdige houding over privacyzaken vanuit de Verenigde Staten. Nog vorige maand kwamen Europarlementariërs en congresleden bijeen in Spanje en toen werd het voor sommige Amerikaanse congresleden pas duidelijk dat we hier grote problemen mee hadden. Maar onze argumenten komen niet aan, ze zien de Europese tegenwerpingen als triviaal.”

ESTA zou juist het reizen naar de Verenigde Staten makkelijker maken vanuit Europa, plus dat er bij aanvang de belofte was dat het gratis zou blijven. “Die grens is nu overschreden en we weten allemaal wat er gebeurt als er eenmaal besloten is ergens geld voor te vragen. Het is verleidelijk dat te verhogen als je als overheid meer geld denkt nodig te hebben”, zegt Hennis.

VS gebruikt verdeeldheid EU

Volgens Sophie in ‘t Veld, Europarlementariër namens D66, hebben de lidstaten van de Europese Gemeenschap de Amerikaanse privacytucht aan zichzelf te danken. “De verdeeldheid van de lidstaten is zo groot, daar maakt de VS gebruik van. Ze spelen ons tegen elkaar uit, het is eigenlijk chantage.” Het Europees Parlement voert daarin een verloren strijd, zegt ze. “Het probleem ligt bij onszelf.”

Beide politici zien niets in een tegenmaatregel, zoals Amerikanen laten betalen voor het reizen naar Europa. Die optie is binnen het Europees Parlement al geopperd. In 't Veld en Hennis-Plasschaert noemen dat een stap terug. “Het opnieuw invoeren van visa is niet de bedoeling achter de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt. Dan gaan we terug in de tijd.”