Het Amerikaanse Congres houdt vandaag een hoorzitting over het zwaar omstreden SOPA-wetsvoorstel. Onder meer Google, Facebook, Twitter, eBay en Mozilla zijn fel tegen het voorstel, alsmede talloze burgerrechtenorganisaties zoals EFF. Google-voorzitter Eric Schmidt noemt het wetsvoorstel 'draconisch'.

5 voor, 1 tegen

Maar de meeste critici zijn niet welkom op de cruciale hoorzitting. De parlementaire commissie zal zes vertegenwoordigers ondervragen over SOPA: vijf voorstanders en slechts één tegenstander: een vertegenwoordigster van Google. Voorstanders die hun standpunt mogen verkondigen zijn onder meer Hollywood-lobbyclub MPAA, het Register of Copyrights, Mastercard en de farmaciereus Pfizer, meldt EFF.

SOPA, kort voor Stop Online Piracy Act, geeft klagers verschillende vergaande middelen om hun onwelgevallige online diensten te laten blokkeren of zelfs op zwart te krijgen. Het gaat dan om DNS-blokkades of het intrekken van domeinregistraties en het platleggen van betaaldiensten.

Hiervoor is dan een bevel van de Officier van Justitie genoeg, een rechterlijke uitspraak is niet meer nodig. Ook diensten die mogelijk online piraterij zouden kunnen faciliteren, zoals zoekmachines, dataoplagdiensten, vpn- en proxydiensten lopen gevaar.

Bedreigt internet wereldwijd

SOPA bedreigt niet alleen het internet in de VS, ook erbuiten, waarschuwt de Nederlandse burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BOF). Dat komt doordat veel cruciale partijen voor internetbedrijven en websites wereldwijd in de VS zelf zitten. Denk aan Verisign, de beheerder van alle .com en .net domeinen, maar ook aan PayPal en de grote creditcardmaatschappijen. SOPA heeft dan ook verreikende extraterritoriale werking, stelt Ot van Daalen, directeur van BOF aan Webwereld.

SOPA werd vorige maand ingediend bij het Amerikaanse congres. De Senaat buigt zich momenteel over een verglijkbaar, minder vergaand maar eveneens omstreden voorstel, Protect IP.