Na anderhalf jaar krijgt de vermaarde Spaanse sportsite Rojadirecta zijn originele domeinnamen weer terug. De Amerikaanse overheid die de .com en .corg domeinen zonder juridische stappen of zelfs maar waarschuwing vooraf verboden had, trekt dit verbod nu vrijwillig en zonder tekst en uitleg weer in, meldt Ars Technica.

Honderden domeinen offline

In januari 2011 werd een groep soortgelijke .com en .org domeinen offline gehaald door de Department of Homeland Security, met instemming van de rechter. Dit gebeurde zonder waarschuwing en per gerechtelijk bevel direct bij de registry, de beheerder van een topleveldomein. De sites zouden massaal en op criminele wijze inbreuk plegen op auteursrechten.

Het offline halen van de twee domeinen was onderdeel van het nog altijd doorlopende 'Operation In Our Sites' van de Amerikaanse Immigratie- en Douanedienst (ICE). De actie vond plaats vlak voor de Superbowl, het veelbekeken sportevenement waar Rojadirecta onder andere naar doorlinkt. Op last van de ICE werden de .com en .org websites vervolgens van een zegel voorzien.

Klik voor groot

Spaanse rechter: site is legaal

Opvallend aan de zaak is dat de Spaanse rechter de website tot tweemaal toe legaal heeft verklaard. Rojadirecta ging in de tussentijd dan ook gewoon verder onder een .me domein. Bovendien ging de eigenaar van de website, het bedrijf Puerto 80, de juridisch strijd ook in Amerika aan.

Het offline halen van de domeinen is strijdig met de vrijheid van meningsuiting zoals vastgelegd in de Grondwet, claimde het bedrijf. "De overheid heeft niet aangetoond, en kan ook helemaal niet aantonen, dat Rojadirecta inbreuk maakt op auteursrechten, laat staan op criminele wijze. We zijn een discussieforum waar gelinkt wordt naar reeds bestaande content op het internet, schreef Puerto80 destijds in de aanklacht.

Amerikanen gaan overstag

Die strijd heeft ruim een jaar geduurd. De advocaten van Puerto 80 hebben zich altijd beroepen op het feit dat linken naar illegale content niet verboden is bij wet. Zij vonden dat Rojadirecta de kans op verdediging werd ontnomen, voordat de domeinen uit de lucht werden gehaald. De Amerikaanse rechter vond dit wel meevallen, zeker gezien het feit dat Rojadirecta simpel van domein wisselde en online bleef.

Na anderhalf jaar gaan de Amerikanen nu plotseling overstag. De reden daarvoor is onduidelijk. In een beknopt rechtsdocument neemt de Amerikaanse overheid vrijwillig afstand van de zaak. Zonder details schrijven zij dat de zaak is opgeheven vanwege “het resultaat van bepaalde gerechtelijke autoriteiten" en “in het licht van de bijzondere omstandigheden van dit geschil."

'Tactiek heeft zijn werk gedaan'

Vermoedelijk heeft de operatie zijn gewenste effect gehad. ICE-baas John Morton noemde de tactiek vorig jaar “ effectief" aangezien de meeste uit de lucht gehaalde websites nooit hebben geprotesteerd. Daarnaast zou uit een analyse blijken dat 81 andere piratenwebsites vrijwillig zijn gestopt en niet zijn teruggekeerd. Desondanks krijgt Rojadirecta hiermee zijn twee oorspronkelijke domeinen weer terug. Iets wat overigens op het moment van deze publicatie nog niet is gebeurd.