De Amerikanen hebben enkele geheime diensten van bondgenoten gewaarschuwd dat in de komende dagen details worden gelekt uit Snowden-documenten die de samenwerking van buitenlandse inlichtingendiensten met de Amerikanen aan het licht zullen brengen. Dat meldt de Washington Post.

Onder meer NAVO-spionage in Rusland

Het zou onder meer gaan om een programma dat vanuit een lidstaat van de NAVO wordt geleid tegen Rusland, met als uitkomst data die benut kon worden door de Amerikaanse luchtmacht en marine. Dat zegt een anonieme bron tegen de Post. “Als de Russen ervan weten, zou het ze weinig moeite kosten om daar een einde aan te maken”, citeert de Post die bron.

Volgens bronnen zouden de documenten die deze samenwerking tussen de Westerse geheime diensten in kaart brengt niet zo zeer gaan om de NSA, maar om “normale” inlichtingenprogramma’s die worden uitgevoerd onder de paraplu van de Joint Worldwide Intelligence Communications System (JWICS), dat zeer gevoelige informatie deelt over de militaire slagkracht van diverse landen. Het zou gaan om 30.000 documenten.

Die documenten zouden in bezit zijn van klokkenluider Edward Snowden, maar dus niet uit de computers van de NSA zijn gehaald. Via het NSA-netwerk zou Snowden wel toegang hebben gekregen tot JWICS.