Ook zouden studenten en toeristen uit dergelijke landen een visa moeten worden geweigerd. Diverse leden van het Huis van Afgevaardigden maken zich druk over de schending van Amerikaanse rechten op intellectueel eigendom (IP). Zij willen dat de regering Obama actie onderneemt.

Obama heeft de bestrijding van piraterij en namaakspullen tot een van de speerpunten van zijn beleid gemaakt. Uit de vergadering van de commissie voor Buitenlandse relaties, waar de oproep gedaan is, blijkt alleen dat uitvoering van dat beleid niet simpel is.

Aanpak Allofmp3 gelukt

Er is in het verleden een keer een succesje geboekt door te dreigen Ruslands toetreding tot de Wereld Handels Federatie (WTO) te blokkeren als dat land niet de downloadsite Allofmp3.com uit de lucht zou halen. Maar een hefboom om bijvoorbeeld China, waar weinig rekening gehouden wordt met auteursrechten, aan te pakken hebben de Amerikanen nog niet gevonden.

Zowel Obama als het Amerikaanse Congres staan onder grote druk van onder meer de Amerikaanse film- en muziekindustrie om actie te ondernemen tegen (internet)piraterij, zo schrijft CNET. Volgens de entertainmentindustrie kosten ‘buitenlandse websites’, zoals The Pirate Bay, hen miljarden dollars aan omzet en duizenden banen. Ondanks diverse juridische acties in het afgelopen jaar, is The Pirate Bay nog steeds in de lucht.