Dat heeft John Ashcroft, de Amerikaanse minister van Justitie, vrijdag bekendgemaakt op een bijeenkomst met directieleden van computer- en internetbedrijven in Californië, zo meldt het persbureau Associated Press. Door de oprichting van de negen nieuwe eenheden komt het totaal aantal aanklagers die zich louter met computercriminaliteit bezighouden, op 48. Ashcroft noemde computerbeveiliging een van de grootste problemen voor de Verenigde Staten. "Er lopen veel mensen met slechte bedoelingen rond die elk gat in het digitale universum aangrijpen om het bedrijfsleven en de overheid te ontwrichten", aldus Ashcroft op de bijeenkomst. Ashcroft wees op een onderzoek van PriceWaterhouseCoopers, waaruit blijkt dat het Amerikaanse bedrijfsleven vorig jaar 300 miljard dollar uitgaf aan het bestrijden van hackers en computervirussen. Als computercriminaliteit niet bestraft wordt, dreigen de Verenigde Staten hun leidende positie in de computer- en internetindustrie te verliezen, zo hield de minister van Justitie zijn gehoor voor.

Virussen

De snelle verspreiding van virussen – zoals het Melissa-virus en het I Love You virus – hadden Ashcroft in zijn overtuiging gesterkt dat de overheid harder moet werken aan de bestrijding van computercriminaliteit, zo verklaarde hij. Ook afgelopen week zorgden twee virussen voor beroering op internet. De Code Red Worm en het Sircam-virus grepen snel om zich heen. Met name de zogeheten Code Red Worm moet de aandacht van Ashcroft getrokken hebben. De worm was namelijk zo geprogrammeerd dat geïnfecteerde systemen een massale Distrubuted Denial of Service (DDoS) aanval op de officiële site van het Witte Huis zou uitvoeren. Het Witte Huis kon de aanvallen van de Code Red Worm slechts met veel moeite afslaan. Naar schatting 225.000 andere systemen raakten echter wel geïnfecteerd.

Overval

Hoewel Ashcroft bij de bestrijding van computercriminaliteit een duidelijke rol voor de overheid ziet weggelegd, is de minister ook van mening dat bedrijven zelf wat moeten doen. Hij bekritiseerde de bedrijven die uit vrees voor imagobeschadiging geen aangifte doen van computercriminaliteit. "Banken nemen ook contact op met de politie als er een overval plaatsvindt."