Het ministerie van defensie, de FBI en de binnenlandse veiligheidsdienst NSA waren allen aanwezig op de internationale hackersconferentie Defcon in Las Vegas om hackers te vragen zich in te zetten voor de oorlog tegen terrorisme.

Tony Sager, hoofd kwetsbaarheidsanalyse bij de NSA, sprak zondag op de conferentie over de toenemende mate waarin de dienst informatie deelt met het publiek, in de hoop dat computerexperts overal ter wereld zich geroepen voelen om bondgenoot te worden in de strijd tegen cyberterrorisme. "Ik weet niet of ik ze ervan kan overtuigen me te vertrouwen", verklaarde Sager tegenover het Franse persbureau AFP.

Volgens federale agenten op Defcon zijn de grootste technische genieën nodig om hedendaagse misdaad en terreur te bestrijden en schuwen deze mensen de overheid doorgaans omdat ze bij bedrijven veel meer kunnen verdienen.

Privacy

Veel hackers bleken tijdens de conferentie echter van mening dat online privacy zwaarder weegt dan zorgen om de openbare veiligheid. "De balans tussen privacy en openbare veiligheid is zoek nu mensen online zo goed zijn te traceren", aldus hacker Len Sassaman, die met een team van de Katholieke Universiteit Leuven software ontwikkeld waarmee anoniem e-mail verstuurd kan worden.

De FBI'ers op de conferentie verklaarden dat op hun wensenlijstje ook technologie staat die moet identificeren wie waar verantwoordelijk voor is op internet. Volgens Tony Sager zijn het onzekere tijden door de oorlog tegen terrorisme en de bijbehorende privacykwesties. "Ik weet niet of er op dit moment wel een logisch pad is waarin de meerderheid van de bevolking zich kan vinden", aldus Sager tegenover AFP.

Afluisterwet

De ophef over privacy leefde afgelopen weekeinde op in de VS, nadat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden akkoord ging met een nieuwe afluisterwet. Door de gewijzigde wet hoeft de regering de rechter niet meer om toestemming te vragen voor het afluisteren van terreurverdachten die gebruikmaken van Amerikaanse communicatiekanalen.

Veel burgerrechtenactivisten vrezen dat ook de privacy van onschuldige Amerikanen hierdoor gevaar loopt. Ook bij veel Democraten leeft deze angst, maar deze politici steunden desondanks de wet wegens een recente toenamen in terreurdreigingen, zo meldt de NOS.. D66 kondigde zondag aan de Nederlandse regering en de Europese Commissie om opheldering te gaan vragen over de nieuwe wet, omdat deze ook van toepassing zou zijn op Nederlanders en daardoor 'een fundamentele aantasting is van de privacy van alle Nederlanders'.