Dit betoogt de professor en journalist tijdens de nieuwe media-congres Picnic in de Westergasfabriek te Amsterdam. In een interview met trendwatcher Vincent Everts zet hij uiteen waarom het belangrijk is dat internet eigen regelgeving krijgt.

Online samenleving

"Het punt is dat we een aantal principes nodig hebben waar we als internetsamenleving naar kunnen verwijzen. We moeten niet afhankelijk zijn van regulering van overheden of zelfs van bedrijven", zegt Jarvis.

Hij verwijst naar het initiatief van de Coalitie van Internetrechten en Principes. Dat is de aanleiding voor zijn pleidoor.

Privacy

Verder vindt Jarvis dat de privacybezwaren van sommige mensen veel te ver gaan. Bijvoorbeeld het recht dat Duitsers hebben gekregen op beeldvervaging van gebouwen in Google Street View. "Het recht om een gebouw te vervagen is voor mij gewoon absurd."

Jarvis stelt dat hij de privacybezwaren wel begrijpt, maar dat er ook een goed argument is voor het publiek maken van veel zaken. Er wordt te weinig naar de voordelen en veel teveel naar de nadelen van dergelijke diensten gekeken, stelt hij.