Macromedia lanceert tijdens Internet World haar allernieuwste totaalpakket voor webdesigners: FireWorks. Met dit pakket kun je niet alleen webpagina's ontwerpen, maar ook grafische bestanden (GIF, TIF) tot op bit-niveau bewerken. Concreet betekent dit dat je zelf het aantal kleuren per afbeelding kunt instellen, totdat je het gewenste resultaat hebt bereikt.

Volgens de makers is het de bedoeling dat je met Fireworks zelf kunt bepalen waar voor jou het evenwicht ligt tussen een optimale bestandsgrootte en de gewenste beeldkwaliteit. Andere opvallende mogelijkheden van Fireworks liggen op het vlak van het HTML-ontwerpen. Ook hierbij kun je vrij gedetailleerd bepalen wat bijvoorbeeld de verhoudingen moeten zijn van de ingebouwde frames van een bepaalde pagina.

Macromedia zegt met Fireworks het meest complete én gebruiksvriendelijke webdesignerspakket ter wereld te hebben voortgebracht, of zoals een zegsman op Internet World zei: "We really have a cool way of doing this". Gebruikers kunnen zelf oordelen, want Macromedia heeft een beta-versie ter beschikking gesteld op: GetFireWorks . Er zou geen verschil zijn tussen de Mac- en Windows-versie. Wel wordt verwacht dat je minimaal in het bezit bent van een Pentium danwel Powermac.

Babbelend browsen

Het bedrijf Conversá introduceert Conversá Web, waardoor je - als Internet Exploere 4.0 gebruikt - niet langer afhankelijk bent van je toestenbord en/of muis als het gaat om websurfen. Als invoer-apparaat wordt nu namelijk een microfoon gebruikt, waardoor je middels spraakcommando's websites kunt opvragen, in die betreffende pagina's menu's en knoppen bedienen en van eenvoudige navigatie-mogelijkheden gebruik maken.

Daarnaast kun je beschikken over Voice Shortcuts, die ervoor zorgen dat je websites die je vaak bezoekt niet steeds weer helemaal opnieuw hoeft uit te spreken. Nog handiger kan het dan bovendien zijn om gebruik te maken van je Favorites. Ook deze kun je met de magische woorden "Add To Favorites" en "Show Favorites" gebruiken.

De software bezit enige mate van kunstmatige intelligentie; deze functie komt het beste tot uiting in het principe dat Conversa Web woorden herkent waarvan je zelf niet eens helemaal zeker weet of je ze goed hebt uitgesproken. De software kijkt dan over welke link of functie jij het zou kunnen hebben op de betreffende webpagina. Je moet dan overigens wel duidelijk genoeg praten, zodat de software je kan horen. Dat kun je checken met de Voice Power Meter, die aangeeft hoe hard je tegen je computer praat.

Ten slotte kun je - zodra je de gewenste weblocatie hebt bereikt - door "Conversá, Go To Sleep" te zeggen de software stopzetten.

Postsjabloon

NSoftware speelt in op de tot nog toe onaantastbare populariteit van e-mail, door het product Exchange Templates op de markt te zetten. De naam zegt het al: het is een toevoeging aan het bekende Microsoft Exchange.

Maar de software is ook geschikt om te gebruiken met Microsoft Outlook en Windows Messaging. Als je Exchange Templates gebruikt kun je op relatief eenvoudige wijze handelingen die je bij het gebruik van e-mail moet herhalen, (laten) uitvoeren. Dus in plaats dat je steeds weer dezelfde boodschappen al dan niet met knippen en plakken verstuurt, hoef je bij Exchange Templates alleen maar een sjabloon te selecteren uit een menu, te klikken op je muis-knop en voilá, daar gaan je e-mail berichten!

Met de zogenoemde Smart Templates kun je overigens een stapje verder gaan, door het beantwoorden van e-mail berichten voor een groot deel volautomatisch te laten gebeuren. Er worden dan trouwens geen domme automatische antwoorden verstuurt, maar dynamisch aangepaste teksten. Dit gebeurt met behulp van scripts die in een Template zijn gebakken.

Verder kun je volgens de makers vrij gemakkelijk het aantal templates uitbreiden door er zelf een paar naar eigen eisen en wensen te maken. Vanzelfsprekend allemaal erg handig, maar het is nog maar de vraag of met deze e-mail sjablonen e-mailtjes niet helemaal anoniem gaan worden. Exchange Templates kost $49.95 en is te bestellen via de website. Daar kun je tevens een demo versie van de software ophalen.