Dat zei het VVD-kamerlid Edith Schippers maandagavond in Nova. Aanleiding voor de oproep van Schippers is de zelfmoord van een 44-jarige vrouw uit Gelderland. Ze overleed aan een overdosis pillen, geleverd door Dokteronline.com. "Je moet dit als overheid verbieden", meent Schippers die zegt dat ze de steun heeft van het CDA en de PvdA. Dat zou betekenen dat er een kamermeerderheid is voor het verbieden van het uitschrijven van medicijnen via internet. "Bij een internetconsult kun je als overheid de kwaliteit niet waarborgen", stelt Schippers. "Bij een gewoon consult weet de arts wat je geslikt hebt en wat wel werkt en niet werkt."

Paniekreactie

Esther Wouters van het Nederlands Instituut voor Telemedicine ( Nitel) noemt het idee van de VVD om het voorschrijven van medicijnen via internet te verbieden een 'paniekreactie'. "Ik weet niet of dat de oplossing is. Als mensen zelfmoord willen plegen, doen ze dat toch wel. Je kunt ook wel verbieden om hoge flatgebouwen te bouwen." 'Normaal' contact tussen de arts en de patiënt biedt volgens Wouters geen garantie tegen overdoses. "Een dokter kan nu eenmaal niet zien of een patiënt medicijnen opspaart." Volgens Wouters is een doktersconsult via internet vooral populair bij mensen die een 'second opinion' willen hebben. "Dat kan via internet anoniem en tegen een redelijk tarief."

Kind van zes

Hoogleraar Georg Hennemann van de Vereniging E-Health heeft geen goed woord over voor de 'belachelijke' oproep van de VVD. "Dit is erg kortzichtig. Ik ben erg teleurgesteld in de politici. Een kind van zes kan een genuanceerder oordeel geven." Hennemann vindt wel dat er een discussie moet worden gevoerd over welke medicijnen via internet mogen worden uitgeschreven en onder welke omstandigheden. "Die discussie had al veel eerder moeten plaatsvinden. Er zijn zeker risico's verbonden aan internetconsults. Die moeten we definiëren." Hennemann pleit ervoor om met een groep deskundigen om tafel te gaan zitten. "Er moet een lijst komen met geneesmiddelen en hoe artsen daarmee om moeten gaan. Hoe gevaarlijker het middel, hoe terughoudender artsen moeten zijn bij het voorschrijven." Daarnaast zouden patiënten een uitgebreide vragenlijst moeten invullen, waardoor de risico's kunnen worden beperkt, bepleit Hennemann. Een dergelijke lijst kan niet alle problemen voorkomen, geeft hij toe. "Een patiënt kan die lijst ook met opzet fout invullen. Een suïcidaal persoon zal niet snel eerlijk antwoord geven. Er blijft echter ook nog zoiets als de eigen verantwoordelijkheid van de patiënt."