De SIDN bood maandag een advies uit aan de politiek. Politici zouden volgens de domeinnaamstichting een discussie moeten starten over het internet als grondrecht. Reden daarvoor is een onderzoek onder 11.000 respondenten waaruit bleek dat een meerderheid graag intrenet als grondrecht zou zien, en de uitkomsten van het 25 jaar .nl-congres. De conclusies die daaruit getrokken worden zijn maandagochtend aangeboden aan Tweede Kamerlid Afke Schaart van de VVD.

Niet liberaal

Het speerpunt van het advies, een discussie over het internet grondrecht, is een standpunt dat de VVD uit principe niet deelt. "Nee we zijn niet voor", zegt Schaart tegen Webwereld. "Die discussie is niet liberaal." Ze wijst er op dat het recht op informatie al een mensenrecht is. Daarom is het niet nodig om het recht op internet op te nemen in de grondwet.

Internet is volgens de politica een "zelfregulerend, fenomenaal, liberaal succes". Ze ziet vooral nadelen aan het opnemen van het recht op internet in de grondwet. "Wie gaat dat dan betalen? Je hebt dan ook allemaal apparatuur nodig."

Internet af maken

Wat gebeurt er dan met het advies? "Het is goed dat SIDN zorgt dat dit onder de aandacht komt", zegt Schaart. "Ik heb het advies gedeeld met mijn collega's."

Belangrijker is het om het internet in Nederland "af te maken", vindt ze. Alle Nederlanders moeten de mogelijkheid hebben om aangesloten te worden op het internet, dat is nu nog niet het geval.

Update: Woordvoerster Lycke Hoogeveen van SIDN laat weten dat het advies is aangeboden aan Schaart omdat zij ict en innovatie als aandachtsgebied heeft. "En ze wilde het advies graag in ontvangst nemen." Veder zegt Hoogeveen niet de indruk te hebben gekregen dat het advies in een la verdwijnt. "We gaan kijken of we er nog dit jaar opvolging aan kunnen geven."